www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 7. května 2024, Svátek má Stanislav, zítra Den vítězství

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MMČR 08 - Mogul Šumava Rallye Klatovy

Miroslav Levora má za sebou povedený úvod sezóny

22. dubna 2008 • 03:00

Úvodním podnikem Mezinárodního mistrovství České republiky v rally byla pro posádku Miroslav Levora – Pavla Třebínová a tým Auto Power náročná Valašská Rally. Přestože se zde sešla silná konkurence na čelní umístění v absolutním pořadí, ve třídě A5 odstartovaly do závodu pouze čtyři vozy.

Program páteční etapy byl naplánován tak, že Mirek startoval za tmy již od druhé rychlostní zkoušky. Favorit třídy, Miroslav Březík, ihned od začátku nasadil pekelné tempo a rychle si vybudoval velký náskok. Mirkovi Levorovi se ve tmě dařilo, technické pasáže na RZ Lhota mu vyhovovaly. Ve vyrovnaném souboji s Pavlem Mikou a Lumírem Galiou si vedl dobře a přenocovat šel na druhém místě s náskokem 27,4 sekundy na Miku. „V autě jsem seděl poprvé od Příbrami, ale do tempa jsem se dostal překvapivě rychle. Tmu mám velmi rád, je to něco úplně jiného než za světla. Na RZ Lhota jsem udělal ve sjezdu do cíle hodiny, což nás stálo asi deset sekund, jinak jsme jeli bez problémů,“ hodnotí první etapu jezdec.

Druhá etapa Valašské Rally se nesla ve znamení nestálého a nepředvídatelného počasí. Malou pohromou pro posádky třídy A5 se měla stát RZ Odry. Při prvním průjezdu tímto testem se do problémů dostal Březík i Mika, Miroslav Levora se tak rázem ocitl ve vedení. Po odjetí diváckého testu Juřinka museli Březík a Mika odstoupit ze soutěže definitivně a posádka Levora – Třebínová tak měla vítězství opravdu na dosah. Lumír Galia i díky penalizaci totiž ztrácel skoro dvě minuty.

Přišel ale druhý průjezd Odrami, tedy předposlední zkouškou celé rally a zároveň osudový okamžik celé soutěže. „Díky problémům našich soupeřů jsme se dostali do vedení, proto byla taktika do poslední rundy jasná – dojet bez chyby do cíle. V úvodu RZ Odry, hned ve čtvrté zatáčce, dostalo auto obrovskou ránu, nadskočili jsme a já věděl, že je zle. Díky pomalému defektu jsme ještě odjeli šotolinový úsek, ale po vjezdu na asfalt už to dál nešlo, museli jsme zastavit a kolo vyměnit,“ vzpomíná mladý pilot.

„Doteď vlastně nevím, co se stalo. Tu zatáčku jsme jeli úplně stejně jako v první rundě, možná se druhými průjezdy uvnitř zatáčky odkryl nějaký kámen, který jsme trefili. To se prostě na rally stává a víc než ztráta první pozice mě mrzí zbytečné poškození naší Fabie. Už při výměně kola bylo pouhým pohledem jasné, že poškození nápravy bude větší, nakonec se nám ale povedlo auto dostat až do cíle. Velkou ránu nakonec kromě zničeného ráfku odnesla spojovačka řízení, těhlice a zřejmě i tlumič,“ dodává Mirek v cíli Valašské Rally.

Rallye Šumava je pro celý tým Auto Power domácí soutěží, jezdec z Chlumčan se proto chtěl v soutěži řádně vytáhnout. Na místo spolujezdce usedl mimořádně Martin Pech, jenž se s Mirkem svezl naposledy před rokem. V úvodním dnu se kvůli několika nehodám posádky s vyššími startovními čísly moc nesvezly. „Chvíli nám s Martinem trvalo, než jsme si na sebe zvykli, ale v závěru dne už probíhala naše spolupráce jako za starých časů. V nočních zkouškách se nám pak podařilo zajet několik výborných časů,“ hodnotí Miroslav Levora jr. první etapu závodu.

Do soboty nastupovali Mirek s Martinem z druhého místa ve třídě, na vedoucího Horu v tu chvíli ztráceli 29 sekund. Ovšem hned v úvodní RZ dne, nejdelším testu Věckovice – Kdyně, se právě vedoucí posádka Hora – Hroch dostala do technických problémů a nabrala manko více jak minutu a půl. Jezdec týmu Auto Power se tak dostal do vedení a při vzpomínce na Valašku zahájil jízdu na absolutní jistotu. “V cíli nám Michal Hora hlásil, že odstupuje, tak jsme zvolnili. Po příjezdu do servisu jsme ale zjistili, že je opět ve výsledcích a samozřejmě nám dost naložil. Začalo se tedy znovu závodit, ovšem po předposledním testu bohužel Hora opravdu a defintivně odstoupil.”

Mirek si tak po druhém místě na Valašce dojel na Šumavě pro vítězství a v tabulce třídy A5 figuruje na vedoucí pozici. V dalších bojích na Rally Český Krumlov se představí opět spolu s Pavlou Třebínovou a jménem celého týmu Auto Power by chtěl všechny příznivce rally pozvat na jih Čech k dalšímu podniku MMČR.

Miloš Rybář
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist