www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 7. května 2024, Svátek má Stanislav, zítra Den vítězství

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MČR-S 08 - Böttcher Rally Vyškov

Peták dovezl S2000 poprvé k vítězství

22. dubna 2008 • 06:00

Posádka Hroch Rally Teamu ve složení Josef Peták a Libor Joska si dojela o víkendu k premiérovému vítězství s vozem Peugeot 207 S2000, když si nejlépe dokázala poradit se ztíženými podmínkami v závěru soutěže.

Vyškovští pořadatele připravili pro posádky tři měřené úseky, dva z nich vozy absolvovaly třikrát a jeden dvakrát. Navíc zde byly rychlé pasáže, technické úseky a dokonce u diváků obdivována, ale u jezdců nenáviděná šotolina v rámci asfaltové soutěže.

Na startu soutěže se objevily dva vozy třídy S2000. S jedním z nich startoval Peták s Joskou, který pilotoval jako Roman Odložilík vůz Peugeot 207 S2000.

Příbramskému jezdci příliš nevyšel úvod. Na první rychlostní zkoušce chyboval a zahájil tak soutěž na osmém místě v absolutním pořadí. Na druhé rychlostní zkoušce však zajel Josef Peták nejrychlejší čas a začal průběžným pořadím rychle stoupat. Po druhé sekci posádka figurovala na třetím místě se ztrátou necelých patnácti vteřin na vedoucího Odložilíka.

V tu chvíli jen málokdo očekával, že by mohl Josef Peták atakovat příčku nejvyšší. Mezitím začalo úřadovat počasí a na tratě závěrečných dvou rychlostních zkoušek se snesl déšť. Soutěž najednou získala nový nádech. Vážánský test obsahoval průjezd dvěma šotolinovými úseky, které se rázem proměnily v klouzavé bláto. Udržet vůz rovně bylo na tomto povrchu téměř nemožné, a tak na to postupně doplácí Josef Semerád a Roman Odložilík. Zaváhání soupeřů využívá třetí v pořadí a vítězí sedmou RZtu o téměř deset vtěřin před Trojanem. Odložilík zajíždí šestý čas, o příčku hůře končí Semerád.

V celkovém pořadí je vše rázem jinak. Na první místo se posouvá Josef Peták s Liborem Joskou. Příbramský pilot nic neponechává náhodě a nabízenou šanci již nechce pustit, a tak přidává vítězství i na závěrečné rychlostní zkoušce, které jen potvrzuje celkové vítězství v rámci úvodního rallysprintového podniku.

„Na první rychlostní zkoušce jsem dvakrát musel couvat. Ztratili jsme poměrně dost času. V dalším průběhu jsem se snažil vyvarovat chyb a posunout se na třetí místo. Před závěrečnou sekcí se spustil liják a soutěž začala být opět zajímavá. Nám se podařilo neudělat chybu, což znamenalo posun na první místo. Jsme s Liborem nesmírně šťastní a chceme poděkovat mechanikům za výborně odvedenou práci,“ zhodnotil závod Josef Peták.

Dalším závodem Hroch Rally Teamu bude začátkem května Rallye Český Krumlov, kde Libora Josku nahradí opět Alena Benešová.

Marek Felt
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist