www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 20. dubna 2024, Svátek má Marcela, zítra Alexandra

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MS 08 - Jordan Rally (JWRC)

Jordánsko: Úvod patřil Citroenu

25. dubna 2008 • 15:15

Po prvním dni Jordánské rally se na čele průběžné klasifikace pátého podniku mistrovství světa FIA v automobilových soutěžích usadily tovární Citroeny C4 WRC. O 1.1 vteřiny figuruje na první příčce Dani Sordó před svým týmovým kolegou a úřadujícím světovým šampiónem Sebastienem Loebem.

Sordo vstoupil do neznámé soutěže na tvrdé jordánské šotolině nejlépe ze všech, když samozřejmě dokázal dokonale zužitkovat i svou startovní pozici. Loeb se na první čtveřici testů potýkal nejen s neoblíbenou pozicí ‘zametače stopy“, ale i s nastavením svého speciálu. Situace se však rapidně obrátil s druhým průjezdem rychlostními zkouškami a také se změnou nastavení Francouzova vozu.

S minimálním rozdílem 8.5 vteřiny na Sordá bude nastupovat do druhého dne Jari-Matti Latvala, který zajížděl vyrovnané časy, přesto se však v závěru dnešního dne musel smířit s drobnou ztrátou kvůli totálně sjetým pneumatikám. Otevřenou situaci 2 na 2 z pohledu Fordu vůči svému největšímu rivalovi, tedy Citroenu, drží díky čtvrtému místu s odstupem 4.9 na svého krajana Mikko Hirvonen, který se po opatrnějším začátku dokázal propracovat až k nejrychlejšímu času na RZ 8.

Pátý Chris Atkinson se podobně jako týmový kolega Petter Solberg dopoledne trápil s nastavením své Imprezy WRC, nicméně na rozdíl od něj dorazil do cíle prvního dne. Nor sice vstoupil do soutěže prvním nejlepším časem, ale odpoledne jej na RZ 6 definitivně zradila technika v podobě explodovaných předních tlumičů, když ale nejdříve o zkoušku dříve trefil jeden z velkých kamenů na trati.

Šestý Urmo Aava si díky výpadkům svých soupeřů polepšil z osmé na šestou příčku a dnes vsadil spíše na jistotu klidnější jízdy, než na útok. Navíc ani o útočení zatím nemohl velice uvažovat, neboť na Atkinsona mu chybí 51 vteřin, zatímco osmý Matthew Wilson za jeho zády naopak na Estonce ztrácí sekund 53.

Bodovanou osmičku uzavíral po osmi odjetých rychlostních testech Henning Solberg před Conradem Rautenbachem, ovšem toho definitivně zradila za cílem RZ 8 spojka a Jihoafričan tak pravděpodobně bude muset využít systému SupeRally. Desátá příčka se ztrátou těsně pod čtyři minuty na Daniho Sordá náleží Federicu Villagrovi.

V juniorech patří po dnešku absolutorium Patriku Sandellovi a Sebastienu Ogierovi, kteří se podělili o vítězství na dnešních testech. Sandell je tak první, nicméně Ogier díky defektu na RZ 6 až třetí za Estoncem Janem Mölderem.

Druhý den Jordánské rally má na programu dalších osm rychlostních testů, tentokráte v celkové délce 109.84 km. Na soutěžící čeká další horký den, rozdělený do dvou velmi kompaktních sekcí s minimálními přejezdy mezi jednotlivými měřenými úseky.

Jan Vaškovič; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist