www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 23. dubna 2024, Svátek má Vojtěch, zítra Jiří

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MS 08 - Jordan Rally (JWRC)

Jordánsko: Sordó na čele, Ford na tahu

26. dubna 2008 • 15:40

Jordánsko: Sordó na čele, Ford na tahu

Po druhém dni Jordánské rally zůstává nakonec na čele průběžné absolutní klasifikace stejný muž jako po prvním dni, tedy Dani Sordó na Citroenu C4 WRC. Ten sice dnes vyhrál pouze jedinou rychlostní zkoušku a před posledním dnešním testem figuroval na třetím místě, ale nakonec bude do posledních šesti rychlostních testů nastupovat z pozice prvního jezdce na trati.

Po RZ 15 se sice o první dvě příčky dělily posádky Fordu, respektive Jari-Matti Latvala a Mikko Hirvonen, ovšem na posledním úseku oba Focusy WRC 'nečekaně' zpomalily blíže nespecifikované problémy. Jezdci Fordu tedy takticky 'prodali' poslední dnešní test, když zde shodně ztratili okolo 20 vteřin. Do posledního dne, který má zároveň největší porci ostrých kilometrů, nastoupí z pozice pronásledovatelů Daniho Sordá.

O tom, že se jezdci Fordu příliš nehrnou do neoblíbené pozice zametačů trati ostatně svědčilo i jejich osobní vyjádření. „Bylo by skvělé, kdybychom si udrželi několikavteřinový odstup, protože nechci být na zítřejších kluzkých šotolinách prvním vozem na trati,“ nechal se slyšet v průběhu dne Latvala a jeho slova potvrdil i Hirvonen: „Pořád uvažuji o mé zítřejší pozici na trati. Být třetí by bylo ideální, pokud budu těsně za Sordem a Jari-Mattim.“

Po smolném odstoupení Sebastiena Loeba, který se srazil s Conradem Rautenbachem, je více než jasné, že pokud nebude mít nikdo z vedoucí trojice nečekané problémy, o jménech na stupních vítězů je rozhodnuto, neboť čtvrtý Chris Atkinson zaostává za Sordem o dvě minuty. O další minutu zpět je Estonec Urmo Aava.

O své šesté místo bude zítra muset urputně bojovat Matthew Wilson, na kterého se postupně dotahuje jeho týmový kolega Henning Solberg. Podobná situace možná nastane i v případě souboje o poslední bodovanou individuální pozici z pohledu osmého Federica Villagry a devátého Chálida Al-Qassimiho.

Nejlepší desítku po dnešku uzavírá Gianluigi Galli, který se v dnešní druhé sekci blýsknul třemi nejrychlejšími časy po sobě, ovšem jak samotný Ital lakonicky v cíli dnešní poslední zkoušky, zlepšení přišlo „ale příliš pozdě“.

V juniorské kategorii si i přes menší technické potíže udržel své jasné vedení Patrik Sandell, ovšem druhý den jednoznačně patřil Sebastienu Ogierovi, který se po zásluze posunul na druhou příčku. Třetí místo patří Estonci Mölderovi, kterého dnes notně potrápila jeho Suzuki Swift S1600.

Závěrečný den Jordánské rally se dá bezesporu označit za královský. Nejenomže na soutěžící čeká celkem 134.24 km rychlostních testů , ale také dva průjezdy nejdelší zkouškou celé rally, tedy 41.45 km dlouhým testem Jordan River (řeka Jordán).

Jan Vaškovič; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist