www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 25. dubna 2024, Svátek má Marek, zítra Oto

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MS 08 - Jordan Rally (JWRC)

Jordánsko: Závěr nejlepší pro Hirvonena

27. dubna 2008 • 14:15

Dramatický závěr měla celkem podle očekávání Jordánská rally, pátá soutěž letošního mistrovství světa FIA v automobilových rally. Jejím vítězem se nakonec stal Mikko Hirvonen na Fordu Focus WRC před Dani Sordem na Citroenu C4 WRC. Finský pilot si svým prvním letošním vítězstvím opět vybojoval vedení v průběžné klasifikaci šampionátu.

O největší drama se však ve třetím dni šotolinového klání nedobrovolně postaral Hirvonenův týmový kolega Jari-Matti Latvala. Ten se dostal po úvodní ranní zkoušce do čela soutěže, ovšem na dalším testu na jeho Focusu WRC praskla spojovačka zavěšení na levém zadním kole. Latvala se spolujezdcem Lehtinenem dokázali vyvrácené kolo provizorně zafixovat a odjet s ním celou 41kilometrů dlouho zkoušku Jordan River, ale ztratili na ní přes deset minut a propadli se na osmé místo. Kromě toho si pak připsali ještě téměř minutovou penalizaci do časové kontroly.

Na třetí místo se tak nikým neohrožován posunul Chris Atkinson, který tak již potřetí v řadě dokázal přivézt Imprezu WRC na stupně vítězů a zároveň si polepšil na průběžné třetí místo v klasifikaci MS jezdců. Henning Solberg si pak po defektu Matthewa Wilsona mohl v klidu pohlídat zisk cenných pěti bodů za čtvrtou příčku.

Za šestého Federica Villagru se nakonec posunul smolař Latvala, který se nakonec ještě v samotném závěru soutěže přetahoval o své umístění s velmi dobře jedoucím Gallim. Kalich hořkosti si do dna musel na poslední zkoušce vypít Chálid AlQassimi, na kterého zbyla po dvou defektech nakonec až devátá příčka.

Sébastien Loeb, který soutěž dokončil spíše z povinnosti, získal alespoň poslední volný bod pro tým Citroen. Ten se musel nakonec ještě v závěru strachovat o svou týmovou dvojku, když Dani Sordo na chvíli opustil trať, ale nakonec se naštěstí dokázal vrátit zpět.

Cíl třetí etapy nakonec po opětovném výpadku nespatřil Per-Gunnar Andersson a bohužel ani dobře jedoucí Estonec Urmo Aava, který skončil s poškozeným zavěšením na osmnáctém rychlostním testu. K dalšímu reparátu už dnes vůbec nenastoupil Petter Solberg.

V klasifikaci juniorského šampionátu se nakonec z maximálního bodového zisku radoval Sebastien Ogier s Citroenem C2 S1600, když Patrika Sandella vyřadil z první pozice výpadek na prvním ranním testu. Více štěstí neměl ani Estonec Jaan Mölder a tak se z druhého místa mohl i přes problémy s převodovkou radovat Shaun Gallagher na další C2. Pomyslný bronz připadl Gillesi Schammelovi s Cliem R3.

Jan Vaškovič; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist