www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 5. května 2024, Svátek má Klaudie, zítra Radoslav

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

IRC 08 - Rally de Portugal

Portugalská "míchanice" ukazuje potenciál IRC

9. května 2008 • 23:00

Druhá část letošního seriálu Intercontinetal Rally Challenge, Vodafone Rally de Portugal, dospěla do své poloviny. Jezdci dnes absolvovali šest rychlostních zkoušek, kterým včera večer ještě předcházel slavnostní start a na něj navazující asfaltová speciálka v ulicích hostitelského města Faro. Tu vyhrál Luca Rossetti, jenž je na čele i po celé první etapě. Mezi speciálkou a cílem dnešního dne se však pořadí na vedoucí pozici měnilo bez výjimky s každou zkouškou a jasně se tak ukazuje vyrovnanost jezdců v seriálu IRC.

Hned první ranní vložka se postarala o několik výrazných zásahů do startovního pole. Těsně za startem vyřadily porouchané transmise ze hry Antona Aléna, tovární Abarthy od té chvíle reprezentuje již jen Giandomenico Basso. Kvůli poškozenému turbu úvodní test nedokončil ani jeden z domácích favoritů, Armindo Araújo na lanceru. Mezi těmi, kterým se potíže vyhnuly, si nejlépe počínali Nicolas Vouilloz a Bruno Magalhaes, kteří po úvodní speciálce vedoucího Rossettiho odsunuli na třetí místo. Sympatickým pátým časem se předvedl Manferd Stohl, jenž si v Portugalsku odbývá premiéru s vozem kategorie S2000.

Následující vložku vyhrál Freddy Loix opět následovaný Magalhaesem, který šel po RZ 3 do čela. Rossetti se propadl na páté místo, když jej přeskočili Basso a zmiňovaný Loix. Ital ale kontroval na posledním testu první páteční sekce, když opět vyhrál a posunul se na druhé místo. Třetím nejrychlejším časem se blýskl Jan Kopecký, kterému patřilo průběžné páté místo. V té chvíli již trápily potíže s motorem peugeotu Manfreda Stohla, kolo musel měnit jeho krajan Andreas Aigner. Asi největší „bombou“ ale byla havárie Bruna Magalhaes – jezdec ztratil více než čtyři minuty, nicméně pokračoval dál a později již dokonce stihl zahájit svou tvrdou stíhací jízdu.

Do druhé dnešní sekce začalo výrazněji promlouvat počasí, když ve vyprahlém Portugalsku začalo pršet. Do velice vyrovnané bitvy tak přibyl další rozhodující faktor, pneumatiky. (Ne)výhoda startovní pozice se vytratila, z nastalé situace profitoval nejvíce Duval, který stihl RZ 5 projet ještě za sucha. Vedoucí jezdci si stěžovali na ztrátu adheze, naopak dobrý rytmus chytili Brice Tirabassi, Manfred Stohl a docela nečekaně i doposud poměrně nevýrazný Didier Auriol. Přibylo také defektů, kolo měnili Loix, Aigner, Basso a Stohl. Bernardo Sousa se potýkal s poškozeným zavěšením, možná i to bylo příčinou jeho havárie na posledním sobotním testu, na němž skončil po dvojitém průrazu pneumatik i Loix. V tu chvíli byl již ze hry i Maďar Janos Tóth, u jehož 207 S2000 se odporoučel alternátor.

Šotolinová soutěž je zatím neskutečně vyrovnaná, o čemž jasně hovoří i nejrychlejší časy v jednotlivých RZ; kromě Rossettiho a Vouilloze, kteří vyhráli po dvou vložkách, si dílčí triumfy připsali i Loix, Duval a Magalhaes. Bitva o vítězství je stále otevřená, mezi prvními dvěma jezdci jsou před druhou etapu pouhé 2.4 sekundy rozdílu, třetí Francois Duval ztrácí čtvrt minuty. Na čtvrtém místě se díky stabilním výkonům drží jediný Čech ve startovním poli, Jan Kopecký.

V sobotu je na programu dalších šest vložek, které svou kilometráží (130 km) znamenají větší část celé rally. První ranní test – Santana de Serra 1 – startuje v 10:40 středoevropského času.

Další informace k Rally de Portugal ZDE.

Diskuze k soutěži ZDE.

ONLINE výsledky a splity ZDE.

-hof- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist