www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 5. května 2024, Svátek má Klaudie, zítra Radoslav

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

IRC 08 - Rally de Portugal

Rally de Portugal dalším zářezem pro Rossettiho

11. května 2008 • 13:35

Včera vpodvečer skončila šotolinová Rally de Portugal, druhý díl seriálu IRC. Její druhá etapa byla oproti té úvodní o něco stabilizovanější, přesto bylo na několika frontách stále o co bojovat. Na vedoucí pozici se již nezměnilo, tu bezpečně až do cíle držel Luca Rossetti, který tak stále drží stoprocentní úspěšnost ve sbírání prvenství v seriálu IRC. Pro českého fanouška je ale nejpodstatnější fakt, že Jan Kopecký dojel na druhém místě a postaral se tak o svůj doposud největší úspěch na mezinárodní scéně.

Sobotní část začal nejlépe Rossetti, jenž vyhrál úvodní test dne. Na tom dalším byl nejrychlejší Francois Duval, pro něhož to ale byla labutí píseň; za cílem vložky se totiž na fiatu rozpadlo ložisko kola a Belgičan musel odstoupit z druhého místa. Technické problémy začaly trápit Nica Vouilloze, také kvůli defektu se postupně propadl až na páté místo. Po výletu mimo trať se s šestou příčkou musel rozloučit Brice Tirabassi. Po první sekci byl tedy na druhém místě Jan Kopecký, za nám následovali Didier Auriol a Juho Hänninen s nejrychlejším produkčním vozem.

Druhá sekce byla osudnou pro někdejšího mistra světa Auriola, který na RZ 11 poškodil zavěšení svého fiatu. Pro tuto italskou značku byla portugalská rally doslova pohromou, jediným zástupcem, který se nakonec dokázal držet relativně vepředu, byl Giandomenoico Basso; jeho stájový kolega Anton Alén sice v sobotu nastoupil v rámci SupeRally, nicméně ani tentokrát nespatřil kvůli technickým potížím cíl. To samé platí i Danim Solovi, jenž se celou soutěž trápil s porouchaným motorem, nicméně dlouho se dokázal držet okolo hranice první desítky; definitivní konec ale přišel podobně jak v případě Auriola na RZ 11.

I poslední sekce se postarala o několik změn; kromě zmíněných výpadků se o ně postaralo o počasí, když opět začalo pršet. Největší závěrečná bitva se strhla mezi Juhou Hänninenem a Bassem, kteří se prali o čtvrté místo; Ital byl nakonec o pouhé 2.5 sekundy úspěšnější. Malou náplastí na průměrný výkon Rakušana Aignera v Rally de Portugal byla poslední zkouška, kterou reprezentant Red Bullu vyhrál. Nico Vouilloz se postupně propracoval až na konečné třetí místo, Kopeckého ani Rossettiho už ale kvůli velkým rozestupům ohrozit nemohl. Nejrychlejším vozem skupiny A byl Citroën C2 R2 Max Simona Jeana-Josepha, jenž celkově dojel jako dvanáctý.

Rally de Portugal
1.Luca Rosseti-Matteo ChiarcossiIPeugeot 207 S2000N42:57:50.1
2.Jan Kopecký-Petr StarýCZPeugeot 207 S2000N4+45.8
3.Nicolas Vouilloz-Nicolas KlingerFPeugeot 207 S2000N4+1:37.8
4.Giandomenico Basso-Mitia DottaIFiat Punto S2000N4+2:18.7
5.Juho Hänninen-Mikko MarkkulaFINMitsubishi Lancer Evo IXN4+2:21.2
6.Bruno Magalhaes-Mario CastroPPeugeot 207 S2000N4+3:11.6
7.Manfred Stohl-Ilka MinorAPeugeot 207 S2000N4+3:51.3
8.Miguel Campos-Paulo BaboPPeugeot 207 S2000N4+4:32.3
9.Andres Aigner-Klaus WichaA/DMitsubishi Lancer Evo IXN4+8:09.5
10.Fernando Peres-Jose Pedro SilvaPMitsubishi Lancer Evo IXN4+10:46.4

Další informace k Rally de Portugal ZDE

Průběžné pořadí IRC

Diskuze k soutěži ZDE

-hof- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist