www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 7. května 2024, Svátek má Stanislav, zítra Den vítězství

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

OS 08 - Rally Saturnus

Česká reprezentace ve Slovinsku nezklamala

5. června 2008 • 01:00

Vítěz předchozích dvou ročníků Evropského poháru FIA – Central Václav Pech úspěšně vyrazil za zónovým hattrickem, když po lednové Jänner Rally vyhrál i třetí pohárový podnik, slovinskou Rally Saturnus. Plzeňský jezdec se dostal do čela po RZ 4 a následně již vedení nepustil. Druhý skončil domácí favorit Tomaž Kaučič, který v závěru sváděl těsný boj s Hermannem Gassnerem.

Soutěž začala páteční speciálkou v Lublani. Po třech okruzích se na čelo dostal další český reprezentant Karel Trojan, který o 0.4 sekundy porazil Hermanna Gassnera juniora. Na sobotu byly naplánovány tři sekce na dvou úsecích. Tomaž Kaučič vyhrál první ranní test a ve vedení setrval i po RZ 3, pak jej ale přeskočil Pech. V druhé sekci už domácí jezdec zvolnil, přeci jen se ještě necítil nejlépe po nedávné operaci slepého střeva.

Pech postupně budoval svůj náskok a v cíli dne měl velkou rezervu před Gassnerem seniorem;+45.5), Kaučičem;+1:03.6;a dalším domácím jezdcem Darko Peljhanem;+1:14.6). Do cíle první etapy dojelo 49 z 84 odstartovaných posádek. Mezi těmi, kteří cíl nespatřili, byl například Luka Kos, jenž se svým Yugem narazil do clia Waltera Lamonata. Ital totiž na trati chyboval a před příjezdem Kose nestačil svůj renault odklidit z trati. Z průběžného pátého místa se bohužel musel poroučet slušně jedoucí Jaroslav Orsák, který na jednom ze šotolinových úseků sklouzl z cesty.

Nedělní část obsahovala dalších šest zkoušek, rozdělených do dvou sekcí, byl mezi nimi i třicetikilometrový test Visnja Gora. K útoku zatroubil Kaučič, který se posunul na druhé místo před Gassnera. Tito dva si pořadí do konce soutěže vyměnili ještě několikrát, nakonec se ze stříbra přece jen těšil domácí pilot. Gassnera ale porážka mrzet nemusela, neboť i tak vybojoval maximální počet bodů do Mitropa Cupu, kvůli kterému bavorský pilot do Slovinska přijel.

Rally Saturnus
1.Václav Pech-Petr UhelCZMitsubishi Lancer Evo IXN42:36:09.9
2.Tomaž Kačič-Peter ZorenčSLOMitsubishi Lancer Evo IXN4+50.3
3.Hermann Gassner-Karin ThannhäuserDMitsubishi Lancer Evo IXN4+1:02.9
4.Darko Peljhan-Igor KacinSLOMitsubishi Lancer Evo IXN4+1:15.3
5.Vojtěch Štajf-Michal ErnstCZSubaru Impreza WRX STI N12BN4+3:31.0
6.Mitja Klemenčič-Jernej KorparSLOMitsubishi Lancer Evo IXN4+4:02.3
7.Hermann Gassner Jun.-Daniela BayerDMitsubishi Lancer Evo VIIIN4+4:19.5
8.Václav Arazim-Julius GálCZMitsubishi Lancer Evo IXN4+4:56.8
9.Karel Trojan-Petr ŘihákCZMitsubishi Lancer Evo IXN4+5:10.4
10.Vladimír Barvík-Josef BartončíkCZMitsubishi Lancer Evo IXN4+7:54.7

Další informace k Rally Saturnus naleznete ZDE.

-hof- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist