www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 5. května 2024, Svátek má Klaudie, zítra Radoslav

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MMČR 08 - Rallye Český Krumlov

Napodruhé v cíli

15. května 2008 • 05:00

Posádka týmu PK Motorsport projela cílovou rampou na domácí Rallye Český Krumlov a napravila tak loňské zaváhání, kdy na předposledním testu při náskoku dvě a půl minuty po chybě skončila v příkopě. Pepa Koupal se Zdeňkem Jobem neponechali nic náhodě a do soutěže vstupovali s cílem jasného dojetí. Už od první rychlostní zkoušky se začala vzdalovat dvojice Srb – Korčák a bojovali mezi sebou o čelní příčku.

Naši posádku navíc zbrzdila prasklá poloosa na superspeciálce v Českých Budějovicích a i na tak krátkém testu kluci ztratili zhruba dvě minuty. Naštěstí následoval dvacetiminutový servis a mechanikům se podařilo vadnou poloosu vyměnit. Posádka tak pokračovala v soutěži bez penalizace a s opraveným autem. Po zbytek soutěže už Fabia fungovala bez problémů a posádka tak dokončila náročnou soutěž na druhém místě ze dvou dojetých za vítězným Korčákem, když po pátku vedoucí Srb musel odstoupit pro poruchu a spravila si chuť po nedokončené Šumavě.

I počet startujících ve třídě N1 značí, že nejmenší enka se už netěší valné oblibě a pro velké mistrovství to platí dvojnásob, ale o tom i v rozhovoru s jezdcem Pepou Koupalem, který Vám přinášíme.

Pepo, ještě krátce k neúspěchu na Šumavě. Můžeš popsat co se stalo?

„Příčinou odstoupení byla lehčí havárie v RZ7. V jedné ze zatáček jsme byli velice rychlí a na vytahané šotolině jsme vjeli přední částí do příkopu. Samotný náraz nebyl tak silný, ale dosednutím na břicho došlo k přimáčknutí rozpáleného výfuku na plastovou nádrž a ta byla po chvilce propálena až do stavu, kdy z nádrže začal vytékat benzín. Po takovém zjištění v servisu jsme raději neriskovali a ze soutěže odstoupili.“

V Krumlově jste hned od začátku nestíhali tempu dvojici Srb, Korčák. Za časy z loňska jste zaostávali o desítky vteřin. V čem vidíš hlavní příčinu?

„Letošní Krumlovskou rallye jsme chtěli s jistotou dokončit. Loňskou nehodu jsme nechtěli opakovat a tak jsme letošní ročník pojali jako takovou jistou soutěž s jediným cílem a to dojet bez škrábance a stát na bedně…“

Jak fungovalo auto po celou soutěž? Posledních dobu se několikrát objevily problémy s praskající poloosou. Už jste přišli na příčinu?

„Příčinou jsou pravděpodobně nevhodné typy poloos. Jezdíme totiž sériové a jak je vidět, tak nezvládají nápor při takovém zacházení..“

Na jakou další soutěž se chystáte?

„Další soutěží budou pravděpodobně Hustopeče a po nich asi Třebíč.“

Ve třídě N1 nevidím perspektivu do budoucna, konkurence je menší a menší, není o co bojovat. Neuvažujete o přestupu do jiné třídy? Třeba do A5? Tam se obvykle sejde daleko početnější konkurence a tyto vozy umí být v dobrých rukou opravdu atraktivní.

„Právě toto náš tým momentálně řeší. Ve třídě N1 je konkurence slabá a nás takové závodění nebaví. Zvažujeme dvě možnosti, zmiňovanou třídu A5, nebo skupinu D9 resp. A7 a vozidlo Škoda Fabia RS. V tomto ještě nemáme jasno, ale nad touto myšlenkou přemýšlíme každým dnem…“

Díky za rozhovor a přeji úspěšný zbytek sezony a šťastnou ruku při volbě techniky pro další sezonu.

PK Motorsport
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist