www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 26. dubna 2024, Svátek má Oto, zítra Jaroslav

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MS 08 - Rally d'Italia - Sardegna (JWRC)

Sardinie: Středozemní šotolině zatím vládnou Citroeny

16. května 2008 • 21:30

Po prvním dni šestého letošního klání nejlepších světových soutěžáků na italském ostrově uprostřed Středozemního moře se na čele průběžné absolutní klasifikace Rally d'Italia - Sardegna usadily posádky francouzského továrního týmu Citroën. Na první příčce je po úvodní šestici rychlostních testů Sébastien Loeb před Danim Sordem.

Relativním překvapením je však oproti výše zmiňované dvojici třetí místo, které patří Petteru Solbergovi na Impreze WRC. Nor si sice dopoledne opět stýskal na potíže se svým vozem, nicméně odpolední průjezdy mu evidentně sedly mnohem lépe a Petter se posunul z pátého místa na pomyslný bronz.

Čtvrté místo patří jedničce Fordu, Mikku Hirvonenovi. Fin dnes doplácel na pozici prvního jezdce na trati, přesto je ale posledním, kdo ztrácí na vedoucího Loeba méně než jednu minutu. Pátý Chris Atkinson dnes předváděl celkem vyrovnané výkony a na Hirvonena momentálně ztrácí deset vteřin.

K opravdu excelentnímu výkonu se dnes před zraky domácího publika vzepjal Gianluigi Galli. Gigiho sice srazil ze třetí až na desátou příčku defekt zadní pneumatiky a následný třináctý čas na druhé rychlostní zkoušce, ale jinak si italský miláček davů dnes na své konto připsal čtyři třetí místa a jedno vítězství na RZ. Dá se tak předpokládat, že Galli, pokud setrvá v nastoleném tempu, zítra záhy ‘sestřelí’ nejen Atkinsona, za nímž zaostává o 3.3 sekundy, ale pravděpodobně i Hirvonena.

Hned za Gallim je na sedmé příčce další smolař ze druhé RZ, Jari-Matti Latvala. Dvojka Fordu šla hned na úvodním testu do vedení, ale defekt levé zadní pneu, tedy stejné jako u Galliho, znamenal v případě mladého Fina ztrátu 1:33 minuty na vedoucího Loeba. Latvala však následně zajel tři druhé a jeden první čas a tak i on nakonec zůstává stále ve hře o pódiové umístění.

Bodovanou osmičku po dnešku uzavírá Henning Solberg. Ten zahájil své italské tažení poněkud nevýrazným výkonem, kdy se snažil především vyvarovat svého tradičního problému s přehnaným používáním levé nohy na brzdě. Nor tak osciloval v průběhu prvního dne stále mezi osmou a devátou pozicí, když mu na konci dne do karet zahrálo i zaváhání Urma Aavy.

Estonský jezdec měl namále na konci poslední dnešní zkoušky, kde notně nabořil předek svého Citroënu C4 WRC. S vytékající chladicí kapalinou z rozbitého chladiče stál několik minut za cílem rychlostního testu, nicméně nakonec se mu podařilo odjet.

Top Ten uzavírá Toni Gardemeister před svým týmovým kolegou P-G Anderssonem. Piloti japonských vozů se tentokráte soustředili zejména na jízdu na jistotu a oběma Suzukám SX4 WRC se zatím oproti předchozím soutěžím vyhnuly vážnější technické potíže.

Do záchranné sítě Superally dnes spadl po havárii na druhé RZ Andreas Mikkelsen, několika pětiminutovkami zatížili své konto nedobrovolně také Khalid Al-Quassimi a Holanďan Van Merksteijn.

V juniorské kategorii nám zatím dělá radost dvojice Prokop - Tománek, která se od druhého rychlostního testu usadila na čele své klasifikace. S minimálním odstupem 3.7 vteřiny nastoupí do druhého dne překvapivě Michal Kosciuszko, který je pravděpodobně dobře rozjetý z uplynulého domácího Rajdu Elmot. Třetí příčka pak náleží jednomu z favoritů JRWC Patriku Sandellovi. Ze hry je již naopak po výpadku na RZ 4 lídr stávající klasifikace juniorského šampionátu Sébastien Ogier.

Druhý den Rally d'Italia – Sardegna má na programu stejně jako dnes dva průjezdy trojicí rychlostních zkoušek a podobná je i celková porce ostrých kilometrů – 134.60 km. Úvodní zkouška startuje v 9:39 hodin. Očekává se, že zítra by situaci mohly zamotat případné dešťové srážky, které jsou hlášeny pro oblast v okolí Olbie na odpoledne.

Jan Vaškovič; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist