www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 26. dubna 2024, Svátek má Oto, zítra Jaroslav

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MS 08 - Rally d'Italia - Sardegna (JWRC)

Sardinie: Loeb uhájil prvenství před Fordy

18. května 2008 • 15:35

S minimálním rozdílem 10.6 vteřiny se stal vítězem letošní šesté soutěže seriálu mistrovství světa FIA v rally úřadující mistr světa Sebastien Loeb na Citroenu C4 WRC. Francouz tak dokázal uhájit své včerejší půlminutové vedení před mohutně finišujícími jezdci Fordu Hirvonenem a Latvalou a na své konto si připsal jubilejní 40. prvenství na světové rally.

Hirvonen s Latvalou dnes sice z Loebova minimálního náskoku dokázali ukrojit notný kus, ale Sebastien se vyvaroval chyb a soustředěnou a rychlou jízdou si po zásluze připsal na své konto desítku bodů. Stydět se za svůj výkon ale rozhodně nemusí Latvala s Hirvonenem, když se především první jmenovaný po pátečních potížích dostal po neuvěřitelné stíhací jízdě až na stupně vítězů.

Čtvrtou příčku uhájil před Danim Sordem domácí miláček Giggi Galli a také v jeho případě je nutno říci, že naprosto oprávněně, když Ital předvedl na Sardinii svůj nejlepší letošní výkon. Šestý Chris Atkinson s Imprezou WRC podal opět bezchybný výkon, ale tentokrát byli soupeři rychlejší než on, a tak to na pódiové umístění zdaleka nestačilo.

O poslední dva body se podělili v posledním dni mezi sebou bojující Henning Solberg a Urmo Aava. Nor měl v cíli především radost z toho, že pokořil nejen Estonce, ale i svého bratra Pettera. S devátým místem může být spokojený P-G Andersson, který tentokráte svoji Suzuki SX4 WRC provedl celou soutěží bez využití systému Superally.

Samostatnou kapitolou byl výkon desátého Pettera Solberga. Ten se z pátečního třetího místa postupně propadal, aby jej doslova na kolena srazil defekt. Navíc se zdá, že týmu Subaru WRT došla trpělivost s neustálými nářky norského jezdce na adresu stávajícího modelu Imprezy WRC a Solberg se tak po zbytek rally raději zdržoval jakýchkoliv komentářů. Uvidíme, jak se mu povede s novým modelem, který by mohl být nasazen už v Řecku.

V juniorské kategorii se nakonec o vítězi rozhodlo na předposledním testu. Po dech beroucím souboji se z premiérového prvenství (a nutno objektivně říci, že po právu) radoval polský mladík Michal Kosciuszko, když Martina Prokopa vyřadily ze hry problémy s technikou. Z druhého místa se tak v JWRC nakonec radoval Alessandro Bettega před Aaronem Burkartem.

Jan Vaškovič; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist