www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 3. května 2024, Svátek má Alexej, zítra Květoslav

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

OS 08 - Rally Dakar - ZRUŠENO

Dakar 2009: Argentina a Chile

21. května 2008 • 10:30

Africký Dakar je mrtev, ať žije ten jihoamerický. V podobném duchu a s heslem 'Same Adventure, New Location' se nesla pařížská prezentace nového ročníku legendárního Dakaru, jehož 15 etap se ze známých důvodů přenese do Argentiny a Chile.

Jižní Amerika, jak se zdá, je schopna nabídnout lokality tolik podobné legendárnímu Dakaru. Na pouti, která je svou délkou 9000 km zcela souměřitelná s africkým dobrodružstvím, soutěžící urazí přes 6000 km po tratích rychlostních zkoušek (a nebo po dakarsku 'speciálek'), což je klasická dakarská porce.

Pořadatelská A.S.O. moudře rozdělila administrativní a technické přejímky na dvě části. Ta první se odehraje ve dnech 26.-27. listopadu 2008 ve francouzském přístavu Le Havre a bude se týkat výhradně evropských účastníků. Ihned po absolvování přejímek budou vozidla naložena na loď a vydají se na měsíční pouť do Buenos Aires. Účastníci z ostatních koutů světa se zúčastní přejímek ve dnech 31.12. 2008 – 2.1. 2009 v centru Buenos Aires v paláci la Rural.

3.1. 2009 oficiálně odstartuje celý závod z Náměstí Republiky v Buenos Aires a bude pokračovat první etapou. Den volna si účastníci užijí 10. ledna v chilském městě Valparaiso. V tu chvíli budou mít za sebou sedm dlouhých etap. Dalších osm je bude čekat. Ti nejlepší se dočkají vytouženého cíle zpět v Buenos Aires 18. ledna, po 15 etapách. Propracovaná logistika pak zajistí snadnou přepravu techniky zpět do všech koutů světa.

Trať Dakaru 2009 bude mít charakter okružní jízdy po Argentině a Chile, přičemž se pojede po směru hodinových ručiček pomyslného okruhu. Z Buenos Aires se všichni vydají nejprve jižním směrem do Patagonie, kde je čekají velmi rychlé, kamenité a tvrdé speciálky, než všichni zpomalí při překračování andských průsmyků. Po dni volna budou následovat etapy v poušti Atacama, kde si na své přijdou navigátoři a dunoví specialisté zvyklí na africké etapy. Závěrečná třetina rally se pojede v provincii Cordoba, dobře známé i účastníkům rallyového mistrovství světa z Argentinské rally.

První vlna přihlášek startuje už za dva dny. Účastníci přihlášení na Dakar 2008 mají v podávání přihlášek přednost. Kola Dakaru se tedy opět roztáčejí, i když je jeho start ještě daleko. Věříme, že všichni společně budeme znovu u toho. Dakar patří k nám a my patříme k němu.

Jiří Vintr
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist