www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 19. května 2024, Svátek má Ivo, zítra Zbyšek

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MČR-S 08 - Eurostroj Rally Tišnov

Od „wéercéček“ až po nestárnoucí „háčka“

27. května 2008 • 02:00

Startovní listina třetího podniku letošního Mio GPS Mistrovství ČR ve sprintrally a seriálu Austrian Rallye Challenge, který se uskuteční o prvním červnovém víkendu pod názvem Eurostroj rally Tišnov, se plní zajímavými jmény. Třebaže do uzávěrky zbývá ještě jeden den, najdeme mezi přihlášenými takřka osm desítek soutěžních posádek.

Pořadatele z Hanáckého rally klubu Vyškov mrzí velmi nízký zájem Rakušanů, kteří v Tišnově pojedou třetí soutěž svého druholigového šampionátu. Ačkoliv se do seriálu Austrian Rallye Challenge na začátku sezóny přihlásila více než stovka posádek, v prozatímním seznamu přihlášených na Eurostroj rally jich diváci naleznou zatím pouze třináct. „Při naší návštěvě květnové Bosch Rallye v Rakousku jsme byli šéfem tohoto seriálu ujištěni, že počet Rakušanů oproti loňsku opět naroste a máme očekávat mezi třicíti až čtyřicíti posádkami. Bohužel, realita zatím vypadá poněkud jinak,“ říká tajemník soutěže Jan Olejníček. Za zmínku stojí, že z předních pilotů seriálu Austrian Rallye Challenge se již přihlásil Markus Huber (Mitsubishi Lancer EVO III), který byl loni v Tišnově jediným Rakušanem, jenž svými časy občas dokázal nakouknout až do první desítky absolutního pořadí soutěže. Diváci se mohou těšit i na populárního rakouského pilota historických fordů Rolanda Spazierera, který při loňském ročníku Eurostroj rally českým divákům předvedl překrásný Ford Capri GT. Ten je však nyní po technické závadě při Althofen Rallye v nepojízdném stavu, a tak Spazierera v Tišnově uvidíme s Fordem Escort RS 2000, s nímž absolvoval úvodní letošní podnik ve Weissenbachu. A nutno podotknout, že jej na rozdíl od Capriho příliš nešetřil…

V českém táboře je posádek nesrovnatelně více a najdeme mezi nimi řadu vynikajících jezdců. Svou přihlášku již pořadatelům zaslal vedoucí muž tabulky Mistrovství ČR ve sprintrally Josef Semerád (Mitsubishi Lancer EVO IX), který v dosavadním průběhu mistrovství nasbíral celkem 43 bodů. Z dalších předních pilotů se diváci v Tišnově mohou těšit na Josefa Petáka (Peugeot 207 S2000), Karla Trojana, Zdeňka Vlčka, Milana Pantálka, Lumíra Firlu, Eddyho Schlagera (všichni Mitsubishi Lancer) či na Lubomíra Minaříka (Škoda Fabia Kit Car). Pořadatele velice potěšila i přihláška od legendární slovenské posádky Igor Drotár – Vladimír Bánoci, kteří ač domovem na Slovensku, jakožto účastníci českého šampionátu jsou držiteli českých licencí. Tato zkušená dvojice, která svoji soutěžní kariéru zahájila již v roce 1973, přiveze do Tišnova vůz Škoda Octavia WRC, se kterým v loňském roce vybojovala cenný titul vicemistrů Slovenské republiky. „Kvalitních jezdců mezi přihlášenými najdeme dost, přesto stále na některé posádky čekáme. Nejvíc nás prozatím mrzí absence loňského vítěze a úřadujícího mistra České republiky Karla Trněného, který na začátku sezóny ohlásil účast v kompletním mistrovství se špičkovou Škodou Fabia WRC. Pevně věříme, že mu neúspěchy v úvodních dvou podnicích seriálu nevzaly chuť do dalších závodů a že se do Tišnova ještě přihlásí,“ doufá na závěr Jan Olejníček.

Jiří Dokulil
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist