www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 5. května 2024, Svátek má Klaudie, zítra Radoslav

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MS 08 - Acropolis Rally of Greece (PCWRC)

Acropolis Rally: Loeb ve vedení

30. května 2008 • 18:40

Po prvním dni nejtěžší soutěže letošního seriálu mistrovství světa FIA v automobilových soutěžích se na čele průběžné absolutní klasifikace usadil úřadující mistr světa Sébastien Loeb na továrním Citroenu C4 WRC. Po sedmi rychlostních zkouškách za ním ve výsledcích figuruje jeho týmový kolega Dani Sordó.

Na šestou příčku se díky minutové ztrátě na posledním dnešním testu propadl po problémech se zavěšením podvozku (následky nárazu na RZ 6) Jari-Matti Latvala, který ovšem bude přesto na zítřejší nejrozbitější rychlostní testy startovat jako druhý za Loebem. Latvala byl dnes zpočátku dokonce ve vedení soutěže, nicméně z této pozice ho odsunul defekt na RZ 4.

Obdobný problém jako Latvala měl na divácké superspeciálce také první jezdec Fordu Mikko Hirvonen, a tak po dnešku půjde spát na třetím místě Petter Solberg startující na nové Impreze WRC před svým bratrem Henningem. Solidní výkony podával dnes odpoledne Urmo Aava a Estonec svůj výkon navíc umocnil nejlepším časem na divácké RZ 7, čímž poskočil na pátou pozici. O šestém místě Latvaly již byla řeč, sedmý je jeho týmový kolega Hirvonen.

Desítku nejlepších uzavírají po úvodním dni za Hirvonenem těsně (+ 0.4 s) osmý Chris Atkinson, P-G Andersson a Federico Villagra, když první dva jmenovaní se soustředili spíše na klidnější absolvování úvodního dne, zatímco Villagra se trochu trápil s náročnými podmínkami i technikou.

Cíl prvního dne Acropolis Rally nespatřil jeden z papírových favoritů, Ital Gigi Galli, který poničil podvozek svého Focusu WRC na RZ 2, ani mladík Mads Ostberg, jenž poškodil diferenciál o jeden z velkých kamenů na stejné zkoušce.

Neuvěřitelnou smůlu měli dnes ráno Martin Prokop s Janem Tománkem, když po úvodních vynikajících mezičasech sklouzlo jejich Mitsubishi Lancer do příkopy, odkud jej při absenci diváků na místě incidentu dokázala posádka nepoškozené dostat až po hodinovém snažení. Českou dvojici tak čekala nedobrovolná cesta do SupeRally, doufejme, že zítra se jí povede lépe.

V šampionátu produkčních vozů, pro které bude dle vyjádření samotnách jezdců rozbitá šotolinová soutěž opravdovým martyriem, má po dnešku minutový náskok před Juhou Hanninem zkušený Nasser Al-Attiyah, třetí příčka s minimálním odstupem náleží Mirco Baldaccimu. Zajímavý vývoj situace na zítřek slibuje fakt, že jezdci PCWRC mezi druhým a desátým místem jsou mezi sebou natěsnáni v jediné minutě!

Druhý den letošní BP Ultimate Acropolis Rally of Greece, jak zní celý oficiální název soutěže, má na programu šest náročných rychlostních testů, které jsou podle posádek těmi nejrozbitějšími, včetně 32.16 km dlouhé zkoušky Aghii Theodori. Právě ta zahájí zítřejší 'ostrý' program řecké rally v 8:58 hod. našeho času.

Jan Vaškovič; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist