www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 5. května 2024, Svátek má Klaudie, zítra Radoslav

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MS 08 - Acropolis Rally of Greece (PCWRC)

Acropolis Rally: Loeb před bratrským duem Solbergových

31. května 2008 • 18:20

Taktický a vyrovnaný výkon hodný mistra světa, tak by se dalo stručně zhodnotit dnešní vystoupení Sebastiena Loeba na BP Acropolis Rally of Greece. Sobotní etapa s sebou přinesla řadu dramatických momentů, ovšem nakonec přes všechna možná očekávání neznamenala změnu na pozici lídra soutěže.

Hned úvodní rychlostní zkouška pořádně zamíchala výsledky, což se ovšem na dnešních extrémně rozbitých tratích, které by spíše vyhovovaly vozům kategorie off-road, než soutěžním speciálům, dalo čekat. Nejlépe začalo duo Fordu Hirvonen s Latvalou, následně se dílčím vítězstvím na RZ 9 blýskl Galli.

Na stejném testu se ale dostal na čelo soutěže před svého týmového kolegu Sebastiena Loeba Dani Sordó, což se ovšem díky Loebově pozici prvního jezdce na trati dalo čekat. Smůlu měli naopak Chris Atkinson, kterého zradil startér jeho nové Imprezy WRC a také domácí miláček Aris Vovos, který skončil na RZ 8 bez posilovače řízení. Na nástrahy rozbité řecké šotoliny a velkých kamenů doplatil také Hirvonen, který na devátém testu poškodil podvozek a brzdy.

Další test patřil opět Gallimu, který už ale nenastoupil po servisní pauze do dalších bojů kvůli problémům s hydraulikou. V polovině soutěže tak vedla dvojice Citroenu Sordo a Loeb před Petterem Solbergem, na čtvrtou příčku se oproti pátku posunul Jari-Matti Latvala.

Do druhé poloviny dne opět nejlépe vstoupil Hirvonen, zatímco Latvalu zradila technika v podobě prasklé hadice turba, takže mladý Fin se postupně propadal výsledkovou listinou. Právě na této zkoušce však Loeb předvedl názornou ukázku své taktické jízdy, když 32.16 km dlouhý test doslova prodal s ohledem na své pneumatiky, které hodlal pošetřit zejména na dnešní závěrečný a podle jeho slov nejrozbitější test.

Loebova příkladu se však nedržel jeho týmový kolega Dani Sordó a poničená kola společně s defekty na RZ 11 a 12 španělskému jezdci v závěru dne notně zkomplikovala život. Na konci dne se tak z možná nečekaného, ale o to více zaslouženého udrženého vedení mohl radovat úřadující mistr světa Sebastien Loeb.

O další dvě příčky se dělí bratrské duo Solbergových, když ta průběžně druhá patří po RZ 13 Petterovi na zbrusu nové Impreze WRC před Henningem na Focusu WRC týmu Stobart. Dnešních potíží mohl litovat Mikko Hirvonen, který je čtvrtý před dnes velmi solidně jedoucím Aavou, kterého na posledním testu pravděpodobně zpomalil Sordó.

Za šestým Wilsonem, který se dnes snažil jako řada dalších jezdců především o bezproblémový průjezd rozbitými testy, figuruje již zmiňovaný Dani Sordo, který na poslední zkoušce ztratil přes čtyři minuty, když ji musel od startu absolvovat na poškozené pneumatice. Bodovanou osmičku uzavírá Latvala, který na posledních třech dnešních zkouškách ztratil osm minut.

Do první desítky se vešli ještě Conrad Rautenbach na Citroenu C4 WRC a Suzuki SX4 WRC Toniho Gardemeistera, kterého v závěru dne potrápily problémy s motorem a turbem. V cíli poslední zkoušky nebyla klasifikována druhá Suzuka P-G Anderssona, konec druhého dne neviděl ani Federico Villagra.

Pomyslné škatule se hýbaly také v produkčních vozech, kde nejdříve ze hry vypadl po včerejšku vedoucí Nasser Al-Attiyah a následně také Juho Hanninen, který na jeho pozici postoupil po RZ 9. Díky více než solidnímu výkonu se tak do čela dostal Andreas Aigner, jenž má po dnešku v PCWRC více než dvouminutový náskok na Mirca Baldacciho a Bernarda Sousu. Za zmínku stojí, že v první desítce není jediný vůz značky Subaru.

Notnou dávku smůly si vybral dnes ráno Martin Prokop, když musel hned na úvodní zkoušce dvakrát zastavovat a společně s Janem Tománkem řešit potíže s motorem svého Lanceru Evo IX, což jej s následným defektem stálo téměř 18 minut. Náladu si česká dvojice lehce spravila nejlepším časem na RZ 13, ale 19. místo v klasifikaci PCWRC jsou určitě velkým zklamáním.

V závěrečném dni letošní Acropolis Rally čeká na již notně zdecimované a vyčerpané startovní pole závěrečná porce 110.74 ostrých kilometrů na sedmi rychlostních testech. Úvodní z nich startuje v 5:48 hodin našeho času a kdo si nakonec připíše na své konto dalších 10 bodů, to uvidíme krátce po 13:30 hod.

Jan Vaškovič; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist