www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 5. května 2024, Svátek má Klaudie, zítra Radoslav

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MS 08 - Acropolis Rally of Greece (PCWRC)

Acropolis Rally: Loebovo vítězství, Solbergovo vzkříšení

1. června 2008 • 15:55

Pro plný počet bodů, tedy rovnou desítku, si dojel na náročné šotolinové BP Acropolis Rally of Greece pilot továrního Citroenu C4 WRC Sebastien Loeb. Hned za ním dovezl do cíle při světové premiéře nové Subaru Impreza WRC norský pilot Petter Solberg, který tak konečně přerušil svou roční absenci na stupních vítězů.

Loeb se dnes mohl v klidu soustředit na bezchybnou jízdu, neboť ani druhý Petter Solberg nehodlal zbytečně nic riskovat. Obrovskou smůlu měl naopak jeho bratr Henning, kterého o víceméně jisté třetí místo připravila stávkující technika, což pro pilota týmu Stobart znamenalo ve finále propad na poslední bodovanou pozici.

Problémy Henninga Solberga byly dnes jediným dramatickým momentem na přeci jenom méně rozbitých rychlostních testech, v porovnání s oběma předchozími dny. Pro třetí místo si tak zafinišoval Mikko Hirvonen, který tak může být spokojen, neboť v průběžné klasifikaci šampionátu ztrácí na momentálně vedoucího Loeba jediný bod a v Turecku tak bude mít lepší výchozí pozici na trati.

Čtvrtá příčka patří po zásluze Urmu Aavovi. Estonec dnes pokračoval v solidních výkonech a po právu si z Řecka odváží svůj zatím nejlepší výsledek a pět mistrovských bodů. Na páté místo se po včerejších patáliích s pneumatikami posunul Dani Sordó na dalším Citroenu C4 WRC.

Zbývající individuálně bodované příčky obsadily Focusy WRC. Matthew Wilson si díky bezproblémové sobotě a neděli připsal tři body, Jari-Matti Latvala skončil sedmý, ale dva body mu zajistily udržení čtvrté průběžné příčky v klasifikaci MS jezdců a navíc svému týmu přinesl další čtyři. Poslední volný bod mohl být alespoň cenou útěchy pro Henninga Solberga.

Pro týmové body si dnes dojeli také jezdci vozů Suzuki, když se mezi devátého Toniho Gardemeistera a jedenáctého P-G Anderssona vklínil soukromník Conrad Rautenbach. Díky SupeRally se dnes vrátili na trať Chris Atkinson a Gigi Galli. Oba dva sice dokázali předvést svůj potenciál v podobě prvenství na RZ (u Atkinsona šlo tedy o premiérové vitězství nové Imprezy WRC), ale ani jeden z nich cíl soutěže nespatřil.

V produkčních vozech potrápila vítězného Andrease Aignera porucha zadního diferenciálu v úvodní sekci. Mladý Rakušan měl ale nakonec štěstí v neštěstí, protože jeho největšího rivala Mirca Baldacciho vyřadil ze druhého místa přehřátý motor. Druhé místo tak vybojoval Martin Rauam a třetím místem podtrhnul úspěch týmu Red Bull Bernardo Sousa. Aigner je navíc novým vedoucím jezdcem celkové průběžné klasifikace PWRC.

Soutěž nakonec dokončila také česká posádka Jipocar Rally Teamu. Martin Prokop a Jan Tománek už po pátečních a sobotních peripetiích nemohli pomýšlet na bodované příčky, ale dnešním dobrým výkonem alespoň naznačili své reálné možnosti.

Další soutěží letošního mistrovství světa FIA rally bude opět šotolinový podnik. Už za čtrnáct dnů totiž bude celý seriál pokračovat v relativní blízkosti Řecka, tedy v Turecku, kde se o body opět utkají také produkční vozy.

Jan Vaškovič; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist