www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 20. dubna 2024, Svátek má Marcela, zítra Alexandra

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MMČR 08 - Agrotec New Holland Rally Hustopeče

Jan Jelínek prolomil smůlu bronzem v Hustopečích

4. června 2008 • 14:05

Zlínská posádka AUTOLINE Rally Teamu má za sebou velmi povedený víkend v Hustopečích. Třetí místo absolutního pořadí je skvělou odměnou za dosud smolný průběh letošního seriálu MMČR.

New Holland Agrotec Rally Hustopeče nabídla tradičně krásné prostředí, počasí jako z výletu na Saharu a dramatický průběh až do poslední rychlostní zkoušky. Jan Jelínek s Miroslavem Kotěnou se však dokázali všem nástrahám trati i velmi namáhané techniky konečně vyhnout a díky dobrým časům v kombinaci s trochou štěstí si dojeli pro bronzovou příčku za Václavem Pechem a Romanem Krestou. Ti spolu sváděli sekundovou bitvu o prvenství až do poslední 'erzety', ale ani další pořadí nebylo do konce závodu vůbec jisté.

„Do závodu jsem nastupoval s jednoznačným úkolem – dojet pro body. Po vší té letošní smůle ve velkém mistráku už jsem prostě nutně potřeboval dorazit nějak rozumně do cíle a tak jsem od začátku jel spíše na jistotu. Jelo se nám dobře a byly z toho pravidelně časy kolem 6. místa. I když ve vzduchu pořád visela otázka, co bude s autem po koupání na Krumlově. Jestli se někde nakonec přece jen neobjeví nějaký skrytý problém,“ naráží Honza na to, že ještě při testu před závodem jim tři týdny od výletu do potoka na hlavu odněkud tekla voda a sypal se písek.

Šestou příčku držela posádka červeno-bílé evo devítky až do poslední zkoušky páteční noční etapy, kde přišlo drobné zaváhání a dvojitý výlet mimo trať. „V jedné zatáčce po sjezdu z kopce jsem byl pomalejší na brzdy a vyneslo nás to ven. Ale naštěstí nijak vážně a hned jsme se vrátili na cestu. Chtěl jsem to do cíle ještě dohnat, ale byla z toho druhá podobná chyba a tak jsme raději zklidnili a dojeli se ztrátou na celkovém osmém místě,“ uzavírá první etapu zlínský jezdec.

Druhý den začal pro Honzu s Mirkem opět sérií šestých časů a rychlým návratem na 6. místo průběžného pořadí. Zlínská posádka si pozici hlídala i v dalším průběhu rally, ale nebylo to nic jednoduchého. „Tlačilo nám na paty hned několik posádek, ale snažil jsem se to moc nevnímat a jet si pořád svoje tempo. Což se nakonec vyplatilo, protože několik soupeřů mělo problémy a nám se tak otevřela cesta ke třetímu místu. Zbývalo ale ještě dojet poslední dvě zkoušky,“ vzpomíná Honza za samotný závěr rally. „Za normálních okolností je náskok kolem půl minuty docela slušný – ale na druhou stranu stačila drobná chybka a bylo po nadějích na bednu. Třináctku jsme zajeli dobře a poslední zkoušku jsem pak vyloženě prodal a snažil se za každou cenu dojet v pořádku do cíle.“

To se posádce AUTOLINE Rally Teamu podařilo a tak se mohla naplno radovat z umístění na stupních vítězů.

Onboard video Jana Jelínka z RZ13

„Závěr jsme si opravdu vychutnali. Po dlouhé době se nám podařilo prolomit prokletí dvoudenních soutěží a dojeli jsme si pro bronz navíc v takto tvrdé konkurenci. Moc nás to těší a chtěli bychom poděkovat všem, kteří nás v Hustopečích i dosavadní sezoně podporovali a stáli při nás,“ říká spokojený zlínský jezdec.

Zlínská posádka se díky bodům za třetí příčku vyhoupla na průběžné desáté místo v pořadí šampionátu MMČR.

Ondřej Carda
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist