www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 25. dubna 2024, Svátek má Marek, zítra Oto

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MS 08 - Rally d'Italia - Sardegna (JWRC)

Patrik Sandell o Sardinii exkluzivně pro AutoSport.CZ

13. června 2008 • 11:00

Pouť juniorského světového šampionátu pokračovala v polovině května na druhém největším středomořském ostrově Sardinii. Závodu se zúčastnil také Patrik Sandell, který právě svým italským vítězstvím položil v minulosti základní kámen k zisku titulu juniorského mistra světa.

„Předem mého příspěvku bych se chtěl všem omluvit za drobné zpoždění, ale kalendář je v posledních týdnech hodně nabitý, pořád někam cestujeme a na spisovatelskou činnost není dostatek prostoru.

Do Itálie jsme se vydali hodně natěšeni, zdejší příroda nás však přivítala nepříliš příznivým počasím. Na trati to pak sice trochu víc klouzalo, ale pro mě to nebyl problém. Totéž bych řekl i o shakedownu. Vozy WRC na něm sice vyjely velké koleje, ale jezdce JWRC nikdo nenutí k účasti na něm. My jsme ho nakonec projeli dvakrát, jen pro vyzkoušení auta. Ale je pravda, že jízda na tak zdevastované trati bylo peklo.

První den soutěže se nám celkem vydařil. Všechno fungovalo perfektně, jedinou pihou na kráse byly špatně nařezané gumy. A také srážka s Burkartem na poslední páteční zkoušce. Snažil jsem se jet ve stopě Martina, který ho objížděl příkopem, ale diváci mezitím stihli Burkarta posunout více do tratě. Trefil jsem ho v rychlosti kolem 15 km/h, nebyl to žádný problém.

Jak se nám zadařilo první den, v sobotu to bylo horší. Poškodila se nám spojovačka řízení a auto bylo neřiditelné. Bylo obrovským štěstí, že se to stalo v pomalé pasáži. Kdyby tomu tak bylo ve větší rychlosti, hrozilo by to velkým průšvihem. Tím jsme přišli o naděje na vítězství, ve zbytku soutěže jsme si tak jízdu víceméně užívali.

Využili jsme pravidla superally a nakonec vybojovali dva body do hodnocení JWRC, ale rozhodně nejsme spokojeni, protože jsme jeli do Itálie bojovat o vítězství. Když už mluvíme o superally - myslím si, že je to dobrá věc, která dává možnost odstoupeným vyzkoušet si i další rychlostní zkoušky, což se může při budoucích startech hodit. Jenom si nemyslím, že by se za to měly dávat body.

Na Sardinii se nám nevedlo, dalším podnikem JWRC bude až srpnové Finsko. Je to soutěž, kterou mám rád. Pokud bude auto fungovat, mohl by se nám podařit zajet dobrý výsledek.“

Na závěr přichází tradiční odlehčující otázka. Co si Patrik Sandell myslí o jezdci, který se raduje poté, co na megaskoku Monte Lerno rozbije své auto? „Milošovi se krapet nepodařilo odhadnout vhodnou nájezdovou rychlost na skok. Po doskoku a bouračce pak udělal správnou věc - vylezl z auta a všem divákům ukázal, že je v pořádku a nemusí o něj mít strach. :o)“

-plu- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist