www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 25. dubna 2024, Svátek má Marek, zítra Oto

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

IRC 08 - Belgium Ypres Westhoek Rally (ME)

Freddy Loix přepsal historii belgické klasiky

29. června 2008 • 02:00

Freddy Loix přepsal historické tabulky belgické Ypres Rally, když jako jediný tuto soutěž vyhrál už popáté. Jeho letošní triumf byl zcela suverénní, po pátečním útoku už zkušený Belgičan i díky drobným potížím s převodovkou zvolnil a na své konto si připsal jen jeden nejrychlejší čas. Naopak Loixův stájový kolega Nicolas Vouilloz během soboty vyhrál sedm RZ a celkově dojel druhý. Přestože se bitva o bronz celý den konala mezi jinými jezdci, skončil jako třetí po fantastické stíhací jízdě loňský vítěz Luca Rossetti.

Vouilloz zahájil ofenzívu hned ráno, když vyhrál tři vložky v řadě a stáhl Loixe na rozdíl dvaceti sekund. Na poslední zkoušce první sekce ale přišla jezdecká chyba a minutová ztráta jej sestřelila mimo průběžně nejrychlejší trojici; na druhé místo se posunul Bernd Casier s VW Polo S2000, následoval jej Giandomenico Basso s továrním fiatem. Kuriózní epizodou úvodní části dne bylo odstoupení Daniho Soly, který si při stíhací jízdě do časové kontroly ulomil kolo o lancer Jaspera van den Heuvela. Mezi odstoupenými byli tou dobou už také Brice Tirabassi (tlumič) a János Toth (zavěšení), po kotrmelci předčasně skončil i debut Alessandra Bettegy s Hondou Civic Type-R R3.

Druhá sobotní sekce sice obsahovala jen dvě rychlostní zkoušky, nicméně zejména ta druhá stála za to – legendární Heuvelland měřil dvaačtyřicet kilometrů! Obě vložky skončily úspěchem Rossettiho, jenž mohutně stahoval ztrátu způsobenou defektem na poslední páteční vložce. Loix v této sekci již měl opravenou převodovku, proto nepřekvapil jeho druhý čas na „flanderské bombě“. Třetí čas patřil Vouillozovi, jenž se tak briskně opět vrátil na druhou pozici. Převodovka v této fázi rally trápila pro změnu Lucu Bettiho, Mark Higgins při kontinentálním debutu MG S2000 Sport musel přetrpět 38 kilometrů nejdelší vložky bez posilovače řízení, když se navíc začal přehřívat motor, bylo jasné, že Ypres Rally pro britskou ekipu končí.

Do předposlední sekce odstartovala už jen polovina z 18 původně nasazených vozů kategorie S2000. Tyto řady záhy opustil i Renato Travaglia, který havaroval; odstoupil ze sedmého místa celkově a třetího v rámci ME. Nicolas Vouilloz se v průběžném hodnocení po této sekci osamostatnil na druhém místě, boj o to třetí probíhal ale i nadále mezi čtyřmi jezdci! K Bassovi, Casierovi a Snijersovi, který dlouho neměl daleko k hattricku stáje Kronos, brzo přibyl i Rossetti. Za touto skupinkou se nacházeli nejrychlejší jezdci s produkčními vozy van den Heuvela, Lietaera (oba Lancer Evo IX) a Dominiqua Bruyneela (Impreza STi N14). Defekt přibrzdil Antona Aléna.

Poslední dvojice rychlostních zkoušek se jasně nesla v duchu boje o bronz. Ten dlouho vyzníval nejlépe pro Bassa, jeho šance ale zhatil výlet mimo trať v polovině Heuvellandu 2; po připsání minutové penalizace za předčasný příjezd do ČK navíc Ital spadl až na konečné šesté místo. Šance se ihned chopil Casier, který si sice po prvním průjezdu zkouškou stěžoval na krátkou skříň, která jej na hodně svižném testu znevýhodňovala, ve finále to ale stačilo na udržení nestora belgických rally Patricka Snijerse za kufrem stříbrného volkswagenu. Rozhodně to ale nebylo dost na italského rychlíka Rossettiho, který závěrečnou zkoušku jasně vyhrál a nejenže vybojoval bronz, ale na poslední chvíli také uzmul Bassovi vítězství v „Evropě“.

Jeden z vrcholů rallyové sezony na evropském kontinentě je tedy za námi. Mistrovství Evropy bude pokračovat za dva týdny na asfaltech v okolí bulharského horského střediska Borovec, IRC se přesouvá ještě více na sever, do okolí ruského Vyborgu, kde se pojede ve stejný čas. Za další tři týdny se oba seriály opět prolnou na tropické Madeiře.

Belgium Ypres Westhoek Rally
1.Freddy Loix-Robin BuysmansBPeugeot 207 S2000N42:44:40.3
2.Nicolas Vouilloz-Nicolas KlingerFPeugeot 207 S2000N4+58.7
3.Luca Rossetti-Matteo ChiarcossiIPeugeot 207 S2000N4+1:18.6
4.Bernd Casier-Fréderic MiclotteBVolkswagen Polo S2000N4+1:34.5
5.Patrick Snijers-Wim SoenensBPeugeot 207 S2000N4+1:44.0
6.Giandomenico Basso-Mitia DottaIFiat Punto Abarth S2000N4+3:22.9
7.Jasper van den Heuvel-Martine KolmanNLMitsubishi Lancer Evo IXN4+4:43.7
8.Dominique Bruyneel-Jean Charles DescampsB/FSubaru Impreza STIN4+6:19.5
9.Paul Lietaer-Kristof DejongheBMitsubishi Lancer Evo IXN4+6:20.6
10.Raphaël Auquier-Cédric PirotteBVolkswagen Polo S2000N4+7:42.1

Další informace k Belgium Ypres Westhoek Rally naleznete ZDE.

-hof- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist