www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 24. dubna 2024, Svátek má Jiří, zítra Marek

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

ME 08 - Rally Bulgaria

Donchevovo premiérové vítězství na Bulgarii

13. července 2008 • 16:45

Dlouhá léta musela Rally Bulgaria čekat na vítězství domácího pilota a nyní má ve své historii zapsány hned dva triumfy za sebou. Po loňském prvenství Dimitara Ilieva se letos konečně dočkal i Krum Donchev, jehož nejlepšími výsledky v mezinárodní soutěži zatím byla třetí místa z let 2003, 2004 a 2006. Pro druhé místo si dojel Volkan Isik, bronz až na poslední zkoušce vybojoval Michal Solowow, který přeskočil technickými potížemi sužovaného Corrada Fontanu.

Polské dvojici se dneska obecně dařilo; po včerejších peripetiích s peugeotem Solowow s Baranem vstoupili do nedělní části druhým časem za vedoucím Donchevem, aby následující vložku vyhráli. Postoupili na čtvrté místo před Ilieva, který ale na přejezdu k vložce řešil problémy s motorem a do časové kontroly přijel o dvě minuty později. Potíže s převodovkou hlásil Todor Slavov, i nadále mu ale patřilo průběžné sedmé místo.

V druhé sekci začal vyvíjet velký tlak na vedoucího Bulhara Volkan Isik. Ten vyhrál další dvě nedělní vložky a začal jezdce Prista Oil Rally Teamu vteřinku po vteřince stahovat. V této fázi došlo k zásadním událostem v boji o třetí místo – Fontana měl problémy se zadními brzdami svého fiatu a na dotírajícího Solowowa ztratil dost podstatných dvacet sekund. Smůla se i nadále lepila na kola Ilieva, resp. nejvíce na to pravé zadní, které Bulhar při nárazu poškodil a ztratil tak další tři minuty. Před závěrečnými dvěma vložkami se tak propadl na sedmé místo, které doposud držel Slavov s Cliem R3.

Také samý závěr ovládl Isik – vyhrál poslední dvě vložky, nicméně i přes Donchevovo „udržovací“ tempo na koncové RZ to na vítězství nestačilo. Isikovi v cíli chybělo ke zlatu jen necelých sedm vteřin. Po RZ 12 se Iliev dostal před Slavova, na další postup vpřed už před ním byly ale příliš velké časové rozestupy. To ale neplatilo o Solowowi, jenž nakonec porazil Fontanu o 1.8 sekund.

Seriál ME nyní čeká třítýdenní přestávka, během které se týmy a jezdci musejí nachystat na asfaltovou Rali Vinho da Madeira. Ta se jede stejně jako nedávná Ypres Rally rovněž i jako součást seriálu Intercontinental Rally Challenge.

Rally Bulgaria
1.Krum Donchev-Stojko ValchevBGPeugeot 207 S2000N42:42:01.8
2.Volkan Isik-Kaan ÖzsenlerTRFiat Punto Abarth S2000N4+6.2
3.Michal Solowow-Maciej BaranPLPeugeot 207 S2000N4+1:33.6
4.Corrado Fontana-Renzo CasazzaIFiat Punto Abarth S2000N4+1:35.4
5.Ignat Isajev-Milen IlievBGMitsubishi Lancer Evo IXN4+4:58.2
6.Dimitar Iliev-Yanaki YanakievBGMitsubishi Lancer Evo IXN4+5:20.8
7.Todor Slavov-Dobromir FilipovBGRenault Clio R3A7+6:05.0
8.Jasen Popov-Nikola PopovBGMitsubishi Lancer Evo IXN4+6:48.2
9.Ilja Tsarski-Stefan CzolakovBGMitsubishi Lancer Evo IXN4+7:03.8
10.Dan Girtofan-Adrian BergheaROSubaru Impreza STIN4+7:39.9

Další informace k Rally Bulgaria naleznete ZDE.

-hof- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist