www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 3. května 2024, Svátek má Alexej, zítra Květoslav

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MMČR 08 - Rally Bohemia

Honzu Jelínka zastavila na Bohemce poloosa

11. července 2008 • 03:00

Zlínská posádka Autoline Rally Teamu se i přes chybu v úvodu propracovala na 8. místo, jenže na startu RZ 9 nevydržela poloosa...

Rally Bohemia byla dalším podnikem velkého šampionátu, na který se Jan Jelínek s Miroslavem Kotěnou vydali po několikaleté pauze. Čelo startovního pole bylo letos jako obvykle nabité a velmi vyrovnané, takže i tratě v okolí Mladé Boleslavi slibovaly zajímavou bitvu o každou vteřinu. Úvod soutěže ovšem posádce v barvách Autoline Rally Teamu příliš nevyšel.

„Celou první etapu jsem se nějak necítil ve své kůži, nejelo se mi moc dobře a nedařilo se nám najít to správné tempo. Hned na druhé zkoušce jsme navíc s Mirkem projeli jedno odbočení a museli couvat, což nás stálo kolem 10 sekund a pád ze sedmého až na třinácté místo. Skoro celá první desítka navíc v tu chvíli jela velmi vyrovnaně a tak bylo o to těžší se probojovat zpátky na lepší pozice,“ popisuje začátek Rally Bohemia Honza Jelínek.

Červenobílé Mitsubishi si ale na 'staronovou' soutěž zvykalo čím dál více a díky sérii zlepšujících se časů jsme tak mohli posádku vidět před poslední páteční vložkou na jedenácté, a po ní díky pěknému pátému umístění dokonce na deváté pozici celkového pořadí. Jan Jelínek s Miroslavem Kotěnou tak šli spát se ztrátou pouhých 5 s na sedmé místo.

„Druhý den už jsme se rozjeli mnohem lépe. Nejdříve jsme zajeli sedmý a pak i šestý čas – a to nás posunulo o jedno místo vzhůru. Odstupy od posádek před námi byly pořád ještě zvládnutelné a těšil jsem se na pěkný souboj – jenže pak přišla RZ9 a tím i náš konec. V první chvíli jsem si myslel, že se nám na startu rozsypal diferenciál – a pak se ukázalo, že šlo o prasklou poloosu. Kdyby se to stalo v průběhu erzety nebo ke konci, možná bychom ještě nějak dojeli do servisu – ale takhle bohužel nemělo cenu pokračovat,“ komentuje odstoupení zlínský jezdec. „Mrzí nás to, protože po Hustopečích a Třebíči jsme byli slušně rozjetí a konečně se letos začalo trochu více dařit. Ale to je prostě rally. Takže nám nezbývá než připravit auto na další závod a bojovat dál.“

Příštím závodem Jana Jelínka bude za necelých 14 dní téměř domácí Rallysprint Kopná, který slibuje také početné startovní pole a krásné souboje. A pak už bude příprava naplno směřovat na srpnovou Barum Rally.

Jan Jelínek
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist