www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 5. května 2024, Svátek má Klaudie, zítra Radoslav

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MČR-S 08 - Impromat Rallysprint Kopná

Honza Jelínek na Kopné v TOP 5

25. července 2008 • 05:00

Zlínská posádka Autoline Rally Teamu má za sebou další vydařený, i když přesto trochu smolný víkend. Krásné tratě, pěkné počasí a zvučnými jmény nabité startovní pole dávalo na Rallypsrintu Kopná v okolí Slušovic už dopředu tušit, že půjde o náročnou a divácky atraktivní soutěž. V poli více než stovky posádek se v první desítce objevilo i pět speciálů S2000, a právě s těmi sváděl Jan Jelínek a jeho červenobílé Mitsubishi největší bitvu.

„Samotný úvod nám vyšel tak trochu nad očekávání, protože jsme chtěli zpočátku jet spíše na jistotu a najednou nám naskočil po první erzetě druhý nejlepší čas. Dobrý pocit ale hned na RZ 2 pokazila porucha čerpadla oleje u diferenciálu. Před jednou zatáčkou jsem šlápl na brzdu a auto se z ničeho nic tak rozhodilo, že jsme skončili pravým zadním bokem v nějakém menším stromě,“ popisuje smolný začátek Kopné zlínský jezdec.

„Jako zázrakem se jen pomačkaly plechy kolem zadního kola a my tak mohli se zhruba půlminutovou ztrátou pokračovat dál. Hodně nás ale mrzelo, že jsme klesli na třinácté místo. Naštěstí se podařila i přes problémy zajet čtvrtým časem další erzeta a v servisu se mohli chlapi hned vrhnout na opravu.“

Po první servisní zastávce se Jan Jelínek s Miroslavem Kotěnou zakousli s novou chutí do kopcovitých zkoušek a jejich lehce pomačkaný stroj nastoupil na stíhací jízdu. Jedna čtvrtá a dvě třetí pozice na následujících zkouškách znamenaly posun nejen do první desítky, ale rovnou na páté místo hned za všechny speciály S2000.

„Jakmile zmizel problém s diferenciálem, jelo se nám moc pěkně. Erzety jsou na Kopné tradičně krásné a technické, divácká kulisa byla skvělá a tak jsme si následující kilometry celkem užívali,“ říká Honza Jelínek k průběhu soutěže. „Po další rundě jsme stáhli ztrátu až na páté místo a chtěli jsme zkusit ještě zabrat, ale na poslední dvě zkoušky už to moc nešlo. Posádky před námi na tom v tu chvíli byly o něco lépe.“

Zlínská posádka tak jako nejrychlejší z produkčních vozů obsadila konečné páté místo a na tvářích Honzy s Mirkem byla i přes počáteční technické problémy vidět spokojenost.

„Po prvních třech zkouškách jsem byl trochu zklamaný, ale konečné páté místo je pro nás navzdory smolnému začátku příjemnou odměnou. Máme tak za sebou pěkný závod se vším všudy a rád bych tímto také poděkoval za podporu všem našim partnerům i fanouškům u trati,“ uzavírá Honza letošní Rallysprint Kopná.

Dalším závodem Autoline Rally Teamu a posádky Jan Jelínek – Miroslav Kotěna bude nejsledovanější soutěž u nás, tedy domácí Barum Rally.

Ondřej Carda
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist