www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 19. května 2024, Svátek má Ivo, zítra Zbyšek

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MS 06 - Tour de Corse (JWRC)

Grönholm s Focusem WRC na stupních vítězů

9. dubna 2006 • 18:40

Počtvrté v letošní sezoně vystoupala na stupně vítězů posádka týmu BP-Ford Marcus Grönholm a Timo Rautiainen. Do cíle Korsické rally dojela s Focusem RS WRC na druhé pozici a zvítězila ve třech rychlostních zkouškách.

Týmoví kolegové Mikko Hirvonen a Jarmo Lehtinen skončili se stejným vozem v barvách BP Ultimate a Castrol čtvrtí. Dvojnásobným bodovým ziskem si Ford upevnil druhou pozici v hodnocení značek, se ztrátou pouhých tří bodů na prvního. Marcus Gronholm je v šampionátu jezdců i nadále druhý, Mikko Hirvonen si polepšil na sedmé místo.

Dvanáct rychlostních zkoušek klasické asfaltové soutěže vedlo drsnými horami ostrova Korsika a celkem měřilo 355,16 kilometrů. Většinou nestálé počasí, které bývá na této soutěži klíčovým faktorem pro správný výběr pneumatik, se o tomto víkendu umoudřilo. Nebe bez mráčku provázelo soutěžící po celé tři dny a pro techniky BFGoodrich a BP-Ford nepřipravilo v tomto směru žádnou hádanku.

Marcus Grönholm odstartoval do závěrečné etapy z bezpečné druhé pozice, bez šance na pronásledování vedoucího jezdce Sebastiena Loeba a s dostatečným odstupem od jezdců, svádějících boj o třetí příčku. Osmatřicetiletý Fin využil poslední kilometry k otestování různých nastavení centrálního diferenciálu a byl nejrychlejší na posledních dvou měřených úsecích.

„Druhé místo je dobrý a solidní výsledek. I když žádný jezdec s ním není nikdy úplně spokojený, já jsem rád za osm bodů, které mi přineslo,“ říká. „Neměl jsem tu šanci nad Loebem vyhrát. Myslím, že ho mohu na asfaltu porazit, jenže zatím ještě nevím kdy a kde. Na to, abych ho mohl předstihnout, mi chybí větší zkušenost v asfaltových soutěžích s novým Focusem. Jeli jsme tu s ním poprvé a na podobných silnicích jsme ani netestovali, takže se pořád učíme. Cítil jsem, že nám něco chybí, ale nevím, co to bylo. Ford je ale pouhé tři body za první pozicí v šampionátu značek a to nám dává dobrou šanci pro následující tři šotolinové soutěže.“

Mikko Hirvonen začal poslední den na čtvrté pozici a byl připraven tvrdě bojovat s Danielem Sordem o poslední místo na stupních vítězů. Pětadvacetiletý Fin snížil na úvodní rychlostní zkoušce rozdíl na pouhé 0,4 sekundy. Španělovi se však podařilo před servisní přestávkou upravit svůj náskok na hodnotu 7,7 sekundy. Po servisu následovaly poslední dva měřené úseky. Na prvním z nich byl Hirvonen rychlejší a přiblížil se Sordovi na 5,2 sekundy. V cíli však oba jezdce dělilo 10,5 sekundy ve prospěch Španěla.

„Bitva s Danim byla skvělá,“ říká Hirvonen. „Třetí místo by bylo fantastické, ale nakonec jsem rád, že jsem nespadl do propasti. Asi 8,5 kilometru po startu poslední erzety jsem projel jednu zatáčku hodně zeširoka a najel jsem tam na nějaký štěrk. Auto bylo úplně mimo silnici a už jsem myslel, že se překulíme přes hranu. Naštěstí se tak nestalo a hodně se mi ulevilo. Až do té doby jsem jel na maximum a bylo to fantastické. Musel jsem ale také myslet na body pro tým. Bylo to jak jet na hraně nože, ale byl jsem v dobrém tempu a v autě jsem se cítil skvěle.“

Ředitel týmu BP-Ford Malcolm Wilson je s bodovým ziskem spokojený. „Udržuje nás to v kontaktu se špičkou, zvláště před nadcházejícími soutěžemi, které vyhovují našemu vozu i jezdcům. Jsem rád, že Mikko dobře zabodoval a posunul se pořadím, protože na příští šotolině bude mít lepší startovní pozici. Vedle Citroenu jsme byli jediným týmem, který byl schopen vyhrávat rychlostní zkoušky a to mě těší,“ říká.

Příští soutěží MS bude šotolinová Argentinská rally (27. - 30. dubna). Centrem druhého zámořského podniku letošní sezony bude město a provincie Cordoba.

Ford
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist