www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 19. dubna 2024, Svátek má Rostislav, zítra Marcela

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MČR-S 08 - Rally Prachatice

Jakub Urban míří do Prachatic

14. srpna 2008 • 06:00

Sezona sprintů má v srpnu opravu nabitý kalendář. Už tento víkend startuje posádka Královéhradeckého rally klubu Jakub Urban – Jiří Švec v Prachaticích.

V Pelhřimově provázely vůz této hradecké dvojice technické problémy. Co následovalo v dílně Královéhradeckého rally klubu jsme se ve středu zeptali Jakuba Urbana: „Dnes jsme dali všechno dohromady, vyměnili jsme všechny vzpěry a držáky motoru a převodovky za nové a dobře zavařené. Teď snad už konečně dojedeme bez potíží.“

Loni už Jakub v Prachaticích startoval, bude znalost tratí trochu výhodou? „Vzpomínám si na nějaké lesní úseky, poměrně hodně technické, ale nevím přesně co se změnilo, hlavně se chceme pěkně svézt a dojet, což je pro nás důležité, výsledek až takovou roli nehraje,“ říká Jakub.

Letní měsíce jsou letos opravdu teplé a posádky tak musí ve vozech často zvládnout nejen nástrahy trati, ale i velké vedro. Proto nás zajímalo, jak zvládá vedro z místa spolujezdce Jirka Švec? „Horko v autě bývá někdy opravdu slušné. V kombinéze a nehořlavém prádle je však leckdy pořádné vedro, ještě než do auta vůbec vlezete. Každopádně si myslím, že pro spolujezdce je vedro v autě přeci jen o trošku snesitelnější, protože nemusí “kroutit„ volantem a “jen“ čte a veze se, což je fyzicky přeci jen o něco méně namáhavá činnost:-) O to větší horko pak spolujezdci je, když vidí, že ho pilot veze jiným směrem, než který mu krátce předtím “doporučil„. Ne nadarmo se o místě spolujezdce mluví jako o “horkém sedadle,„ říká se smíchem Jirka a pokračuje: “Spíš než horko je pro mě nepříjemný prach, který se nám do auta na některých šotolinových úsecích dostává v množství větším než velkém. Díky brýlím pokrytým vrstvou prachu pak v cíli mívám před očima doslova „vlčí mlhu“. Jakub je naproti tomu z autokrosu zvyklý na mnohem větší prachovou nadílku, takže ho prach v autě nechává vždycky naprosto klidným:-)

Horka ani prachu se však v Prachaticích zřejmě obávat nemusíme, zatím to vypadá na ochlazení a minimálně nějaké přeháňky. Jelikož nám dveře u Pola moc netěsní, tak budeme muset spíš než krémy na opalování vozit kýbl s hadrem, abych mohl případnou potopu operativně vysoušet:-)" Z našeho povídání je zřejmé, že ani brzké odstoupení v Pelhřimově nevzalo posádce dobrou náladu a chuť do závodění. Věříme, že stejně dobrá nálada bude v týmu panovat i po sobotním závodě.

Na start v Prachaticích se měla postavit i červená Fabia RS s Pavlem Urbanem za volantem. Na voze však stále zbývá vyladit pár drobností po „poruše“ na Bohemii, takže se ve startovním poli znovu objeví až na některém z následujících podniků.

Posádky Královéhradeckého rally klubu podporují firmy FILTR ZEOS s.r.o., MONTS s.r.o., KOVOLAK PROFI s.r.o., Autoopravna ZÁKOUTSKÝ a VITAMÍN – velkoobchod elektro.

Jiří Švec
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist