www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 28. března 2024, Svátek má Soňa, zítra Taťána

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MČR-S 08 - Rally Prachatice

Skvělé Prachatice Martina Bujáčka

19. srpna 2008 • 06:00

Uplynulou sobotu 16. srpna se uskutečnila Rally JVP system Prachatice, na jejímž startu nechyběl ani talentovaný Martin Bujáček z Uherského Brodu, kterého opět navigoval zkušený Štěpán Palivec. Martin se předem těšil na nové tratě a také na pokračování soubojů s Martinem Semerádem, familierně zvaným Máca. Již při tréninku začalo v Prachaticích pršet a nepřestalo až do večerních hodin. Tratě byly různorodé, první RZ byla hodně náročná, úzká lesní cesta. Další dvě zkoušky již byly trochu rychlejší a na širších cestách.

V samotný den závodu na posádky čekalo od rána deštivé počasí. Startovalo se v 7 hodin. „Hned na první rychlostní zkoušce jsem míjel Jiřího Vlčka, který byl mimo trať a ani další tři vozy startující za námi do cíle nedojely, včetně Mácy. Bylo jasné, že půjde o velmi obtížný závod a kdo dojede do cíle, uspěje,“ shrnul úvod závodu jezdec.

Jelikož se tato soutěž konala pouhý týden před startem slavné Barum rally, bylo cílem posádky bezpečně dojet do cíle a hlavně neublížit autu. Jelikož po cestě tekly proudy vody, zvolil Martin zpočátku hodně opatrný jízdní styl. „S Lancerem jsem se na vodě učil, ještě nikdy jsem s Mitsubishi na mokru nejel žádný závod,“ poznamenal Martin po soutěži. Po první sekci byla posádka Andrea Rally Teamu na jedenáctém místě absolutně, což byl jistě velmi dobrý výsledek. Lancer fungoval výborně, proto se v servisu vše pouze zkontrolovalo.

Náročnou první RZ druhé sekce Martin pouze opatrně projel a na své konkurenty něco málo ztratil. Na dalších dvou RZ ale dokázal zajet šestý, resp. sedmý nejrychlejší čas a dostal se na vynikající deváté místo o pouhé čtyři desetiny sekundy před Lubomíra Minaříka.

Do poslední sekce vstoupila posádka s cílem dojet závod, ve kterém bez přestávky pršelo a na jehož trati bylo velké množství nečistot. Na úvodní RZ zajel Martin sedmý čas a propadl se o 4s za Minaříka. Do následující zkoušky nasadil Martin svižnější tempo, kdy se ovšem nepouštěl do žádného zbytečného rizika. Celkově zajel vynikající druhý nejrychlejší čas, kterým se i díky problémům Honzy Sýkory dostal na šesté místo absolutně, které znamená velký úspěch pro celý tým. Martin se vítězství mezi juniory dostal dokonce už na třetí příčku v juniorském poháru.

A co Martin říká na smolnou havárii svého největšího soka Martina Semeráda? „Až do servisu jsem nevěděl co přesně se Marťovi stalo, jen jsem měl informaci, že někde na první RZ havaroval, nic víc. Ale to je rally, může se to stát každému. V tak těžkých podmínkách stačí jen jedna špatně najetá zatáčka nebo jít o něco později na brzdy a je to.“

Příštím startem posádky bude zlínská Barum rally, pro celý tým vlastně domácí soutěž. Jak se na nejslavnější českou rally Martin těší? „Na Barum rally budu startovat poprvé, je to pro mě domácí soutěž, na kterou jsem se chodil dívat již od dětství. Barumka je velmi náročná, takže pojedeme v klidu a nebudeme se nikam hnát. Taková soutěž nám dá tolik zkušeností co tři sprinty a to je pro nás velmi důležité. Na Barumce bude určitě skvělá atmosféra, moc se na to těším.“

Závěrem nezbývá než popřát posádce hodně štěstí v nadcházející náročné soutěži a také připojit poděkování všem sponzorům, bez kterých by posádka nemohla startovat. Sluší se také poděkovat uherskobrodskému přípravci Locar za výborně připravený Lancer EVO VII.

Libor Hladiš
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist