www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 25. dubna 2024, Svátek má Marek, zítra Oto

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MČR-S 08 - Rally Prachatice

Po dvou sezonách poprvé bez triumfu

19. srpna 2008 • 03:00

V době, kdy zraky rallyových fanoušků vzhlíželi do Německa kroužila v okolí Prachatic kompletní česká rallysprintová špička. V nepříjemném, spíše podzimním počasí přijela pro další body do průběžného hodnocení i královéhradecká posádka Alert Rally Teamu, Karel Pohner navigovaný Honzou Husákem.

Soutěžním náčiním byla jako tradičně černá Honda Civic Type-R třídy A/7, která před závodem prodělal i pár zásadních změn. Před soutěží se na voze měnili brzdové destičky a kotouče, ale bohužel až v Prachaticích se přišlo na to, že vůz nebrzdí tak jak by měl. „Zadek“ vozu byl natolik přebržděný, že se dalo brždění srovnat s taháním za ruční brzdu, což bylo zejména na úzkých mokrých cestách katastrofální. V předvečer závodu se celý tým snažil za vytrvalého deště tento problém odstranit, bohužel neúspěšně.

Po třech hodinách spánku se šlo závodit. Karel s Honzou jen silou vůle brzdili rozevlátou Hondu na úzkých cestách před nájezdy do zatáček. Že vše není optimální, naznačoval i čas z první zkoušky. Až čtvrté místo ve své třídě a ztráta sedmnácti sekund na vedoucího Přemka Šebestu byl začátek nevydařeného závodu.

V druhé sekci byl problém již odstraněn, ale ztráta byla natolik velká, že se posádka černé Hondy již boje o přední pozice nezúčastnila. O vítězství v tuto chvíli bojoval pouze Jan Černý s Přemkem Šebestou, který ovšem po šesté zkoušce odstoupil a tak trochu daroval vítězství mladému Černému. „Od začátku bylo zřejmé, že jakýkoliv pokus o stažení naší ztráty by byl marný a představoval by zbytečné riziko. Celkové vedení ve třídě A do 2000 ccm budeme muset obhajovat dál,“ komentuje Karel Pohner, který se v cíli musel spokojit se třetím místem ve své třídě.

Královéhradecká dvojice si tedy poprvé za dvě uplynulé sezony neodváží z rallysprintového podniku pohár za vítězství ve své třídě. Záludnost mokrého asfaltu si nakonec na vlastní střeše vyzkoušeli i Stejskal s Trnkou, kteří startovali s Cliem. Na sedmou soutěž sezony se jezdci přesunou do Pačejova.

Michael Daněk
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist