www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 4. května 2024, Svátek má Květoslav, zítra Klaudie

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MMČR 08 - Barum Rally Zlín (ME + IRC)

Casierovi tentokrát ve Zlíně pšenka nekvetla

5. září 2008 • 07:00

V loňském roce patřilo páté místo k nejlepším úspěchům sezóny pro belgického mladíka Bernda Casiera. Ten se v letošní sezóně soustředí na národní šampionát, kde startuje s 'továrním' vozem Volkswagen Polo S2000 místo zraněného Larryho Colse.

A právě tým Belgian VW Club se rozhodl využít letošní Barum Rally Zlín pro svůj historicky první start mimo Belgii. „Již v loňském roce jsme zvažovali start s Freddy Loixem, ale po jeho přechodu k Pieteru Tsjoenovi jsme od startů v IRC upustili. Už od začátku letošního roku jsme o Barum Rally uvažovali jako o jednom z možných startů mimo Belgii. Z původně plánovaného startu dvou vozů sešlo, přesto se alespoň jeden exemplář ve Zlíně objevil,“ řekl majitel týmu připravujícího speciály VW René Georges.

Tým odjížděl do Zlína s pozitivní náladou po čtvrtém místě Casiera na domácí Rally Ypres. Podobný výsledek chtěl zopakovat i ve Zlíně. „Věřím, že jsme schopni zabojovat o místo v první pětce,“ věřil před startem team manager Jack de Keijzer.

„Bohužel, závod se nám příliš nepovedl. V úvodních zkouškách se mi vůbec nedařilo chytit správný rytmus, navíc ani nastavení auta nebylo příliš vydařené. Pro druhou sekci první etapy jsme na podvozku hodně zapracovali a bylo to znát. Bohužel, výsledkově jsme si opět pohoršili. Více než minutu jsme ztratili kvůli defektu, na Trojáku jsem navíc chyboval a vylétl mimo trať. Autu se nic nestalo, ale časová ztráta byla velká.

Druhý den jsme odstartovali dobře a pomalu, ale jistě mířili do první desítky. Rychlostní zkouška Kudlovice, která mi v loňském roce sedla, se nám však letos stala osudnou. Při nájezdu na mostek zhruba v půlce zkoušky se auto zachovalo na bordelu nedotáčivě a trefili jsme zábradlí mostu. Auto bylo jen lehce poškozené a dalo by se s ním pokračovat, leč při nárazu se poškodil startér. Naneštěstí všechny cesty kolem byly do kopce, takže ani roztlačit auto nebylo možné. Bohužel, museli jsme kvůli tomu odstoupit. Po příjezdu mechaniků a jejich lehkém zásahu jsme normálně odjeli po ose. Byla to malá chyba s velkými následky,“ okomentoval průběh soutěže Casier.

„I přes zmíněné problémy a nedojetí do cíle jsme celkem spokojeni. Nasbírali jsme spoustu cenných zkušeností. Přeci jen, byl to náš první start mimo Belgii. Ostatní týmy před každou soutěží prochází několikadenním testováním, což my si nemůžeme dovolit. To se projevilo v počátečních problémech s nastavením. Po úpravě již vše bylo na lepší cestě a Bernd zajížděl v porovnáním s konkurencí dobré časy. Škoda Berndova odstoupení, ale po celou soutěž nemělo auto žádné problémy. Získané znalosti na takto náročné soutěži jsou pro budoucnost k nezaplacení,“ dodal k vystoupení René Georges.

-plu- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
05.09.2008 09:12
HoFi
zminovany vylet mimo trat na Trojaku je i v mem sestrihu. Bohuzel vcetne temene hlavy nejakeho zvedavce.. tolik casu tam nenechal.. myslim ze max 20s. Jinak je ale Polo fakt moc pekny a jsem rad, ze jsem ho konecne videl zive!
toplist