www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 29. března 2024, Svátek má Taťána, zítra Arnošt

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MČR-S 08 - Rally Agropa Pačejov

Jakub a Zdeněk Brázdovi na Pačejově

11. září 2008 • 01:00

Na Pačejov jsme vyrazili netradičně až v pátek ráno. Při najíždění jsme použili loňský rozpis na dvě a půl vložky. Hned jsme si ověřili, že ho máme opravdu dobře napsaný. Při levé tři – klouzavej asfalt nám Audina slušně ustřelila. Další lehkej incident jsme měli s paní pošťačkou, která na úzké cestě jela prostředkem a když jsme vykoukli za zatáčkou, tak se jenom lekla a volantem ani nehnula. Už to vypadalo na čelní náraz. Kuba musel chtě nechtě poslat Audinu do pangejtu a pokácet tak nějaké to křovíčko. Audina trochu odřená jinak vše o.k.

Raději jsme trénování přerušili a šli na oběd. Odpoledne přivezli mechanici závodní Hondu a bez problémů jsme prošli přejímkou. Už to vypadalo, že pátek bude v pohodě. V půl osmé večer odvážel Kuba Hondu na ubytování 3 km od Horažďovic a za chvíli volá, že prasknul kloub poloosy. A bylo po klidném večeru. Náhradní kloub jsme měli, tak kluci mákli a vyměnili ho. Večer jsme přijali pozvání místních občanů z obce Babín do jejich soukromé hospůdky na pivko. Jste tam prima parta a příští rok snad přijedeme znovu.

V sobotu jsme vstali nějak moc brzy a čučeli asi tak hoďku na benzínce v Horažďovicích. RZ1 jsme začali opravdu špatně. Celkem dvakrát jsme trefili obrubník. Poprvé hned ve Strážovicích, kde místní pokropili cestu, aby neprášila. To celkem ještě šlo. Horší byla rána PZ kolem při nájezdu do Nehodíva. Urazili jsme dost velký kus obrubníku a výsledkem bylo naštěstí pouze ohnuté PZ kolo. S takto poškozeným autem jsme jeli celý závod. Nepodařilo se nám to v servisu opravit (musíme vyměnit celé rameno). Kuba si stěžoval, že v levých zatáčkách musí dávat velký pozor na divné chování auta. No nic. Jaký si to uděláš, takový to máš. V cíli RZ1 čtvrté místo se ztrátou 1,8 vteřiny bylo uspokojivé.

RZ2 jsme jeli s velkým respektem. Vojenský prostor bereme za místo, kde se nedá nic získat, ale jenom ztratit. Výsledkem bylo docela slušné třetí místo, ale ztráta 5,6 vteřiny na Marka Kuldu, který to musel doslova proletět. Po této RZ musel bohužel odstoupit Láďa Henzl a ztratili jsme tak jednoho z největších spoupeřů (no Ládíku přece jenom budeš muset do Vsetína).

RZ3 považujeme za něco neuvěřitelného. To se nestává ani v mistrovství světa. Čtyři posádky (a to už nejel Henzl) jsme dojeli 11,5 km dlouhou vložku v 0,4 desetinách vteřiny. Už jsem to několikrát psal, ale musím se opakovat. Třída N2 je prostě super. Po RZ3 jsme byli stále na čtvrtém místě se ztrátou 4,7 vteřiny. RZ4 nám seděla. Tam jsme dali Honzovi Jindrlemu 8,7 a Aleši Kaválkovi dokonce 13,7 vteřiny. Marek Kulda už měl problém s autem. Tato RZ nás poslala na první místo s náskokem 6,7 vteřiny.

RZ5 (vojenský prostor) jsme opět prodali. Honza Jindrle nám nandal hrozivých 5,9 a v tu ránu jsme vedli už jen o 0,8 vteřiny. RZ6 byla zrušená. RZ7 nám opět sedla (jako RZ4) a vytvořili jsme si dostatečný náskok 9,3 vteřiny na druhého Honzu. Aleš už bitvu o první flek asi vzdal. Na startu poslední RZ jsme si ujasnili, že krizová místa prodáme a byli jsme přesvědčeni, že nám vítězství nemůže uniknout. Rally je však sport, ve kterém se může stát naprosto cokoliv. Na jednom horizontu, na který navazovala pravá dva utáhne na čtyři, jsme byli moc rychlí (při prvém průjezdu jsme to jeli na dvojku a teď na třetí rychlostní stupeň). Uletěl nám odlehčený zadek a šli jsme ven. Urazili jsme pouze nárazník, ale bohužel se vytrhla poloosa a Honda nebyla schopná další jízdy. Nemůžu citovat slova ani jména zvířat či různých orgánů, kterými se Kuba v tu chvíli nazýval. Je to těžko pochopitelné, ale ani mě nepřišel ten nájezd do zatáčky přes hranu. Asi jsme byli až moc rozjetý z předešlé RZ. Asi všichni chápete, jak nám bylo, když kolem nás projel Aleš Kavalek i Honza Jindrle. Pouze jsme jim signalizovali, kudy mají přes horizont projet, aby nenabrali naši odstavenou Hondu. V tu chvíli mi bylo jasné, že jsme přišli nejen o celkové prvenství v šampionátu (tím, že Láďa Henzl odstoupil), ale i o druhé místo, na které před nás Aleš půjde. O to větší překvapení pro nás bylo, že Kavalek také odstoupil na poloosu.

Je to neuvěřitelné, ale z deseti startujících ve třídě N2 dojeli pouze dvě posádky. Blahopřeji vám a my ostatní si musíme lépe připravit auta a ještě raději si to lépe srovnat v hlavě.

Už se těšíme na Jeseníky, kde budeme startovat úplně poprvé a budeme znovu bojovat o ztracené pozice.

Zdeněk Brázda
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist