www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 26. dubna 2024, Svátek má Oto, zítra Jaroslav

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MČR-S 08 - Rally Agropa Pačejov

Smolný Pačejov Martina Bujáčka

19. září 2008 • 10:00

Na startu pačejovského rallysprintu, který se uskutečnil první sobotu v září, nechyběla ani posádka uherskobrodského Andrea Rally Teamu ve složení Martin Bujáček – Štěpán Palivec. Jako obvykle jeli s osvědčeným Mitsubishi Lancer sedmé evoluce z dílen Locar. Rally Agropa je známá tím, že se jezdí na rychlejších tratích a letos tomu nebyo jinak. Cílem posádky bylo bezproblémové dokončení soutěže a také získání nějakých bodů do hodnocení juniorského poháru.

Začátek soutěže zvládl mladý jezdec víceméně bez problémů a po první sekci se usadil celkově na dvanáctém místě a na druhém mezi juniory. Po celou soutěž panovalo velmi hezké počasí a teploty kolem 28 stupňů, takže volba pneumatik byla jednoduchá.

„Do druhé sekce jsem vstoupil s cílem udržet si svou pozici, což se mi podařilo,“ vyjádřil se Martin. „Poslední sekce byla už jen o dvou RZ a na první z nich jsem se posunul na jedenáctou příčku. Ovšem na poslední zkoušce soutěže asi 5 km před cílem mi Lancer začal protestovat a nechtěl řadit. Jediné, co zařadit šlo, byl pátý rychlostní stupeň.“

Martin přesto dokázal RZ dokončit a to se ztrátou zhruba 45 vteřin a dál se držel na jedenáctém místě. Poté následoval přejezd do servisu, který se kvůli poruše převodovky ukázal jako velký problém. Projet městem pouze na pětku a vůbec uvést auto do pohybu bylo hodně problematické. Nakonec se to ale posádce povedlo, i když svůj časový limit přetáhla o 6 minut, což znamenalo minutovou penalizaci a propad na osmnácté místo absolutně a třetí mezi juniory.

„Po dojezdu poslední rz, kterou jsem už od půlky jel jen na pětku následoval přejezd do servisu. První jsme chtěli závadu odstranit, nebo tam aspoň dostat trojku, se kterou by se dalo líp dojet. To se nám nedařilo a tak jsme zkusili dojet aspoň na tu pětku. První kilometry byly celkem v pohodě, jen rozjezd byl hodně těžký a několikrát mě to zdechlo. Horší bylo projet celým městem Sušice, kde byl celkem hustý provoz, ale za pomoci pár dalších vozů se nám podařilo celkem bez problémů projet. V servisu se tam podařilo dostat trojku a poslední přejezd na rampu už byl celkem v pohodě,“ vyjádřil se k problémům Martin.

I přes smůlu před koncem soutěže se Martin se Štěpánem dokázali dostat na druhé místo v pořadí Juniorského poháru ČR. Dalším startem posádky bude Rally Jeseníky, která se uskuteční první říjnový víkend. Závěrem se sluší poděkovat všem partnerům, kteří posádku podporují a také týmu Locar za přípravu Mitsubishi.

Libor Hladiš
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist