www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 20. dubna 2024, Svátek má Marcela, zítra Alexandra

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MČR-S 08 - Rally Agropa Pačejov

Nejen rally živ je člověk

22. září 2008 • 05:00

Josef Semerád má za sebou nejen úspěšnou soutěž Rally Agropa Pačejov, ale také dokončení příprav k vydání knihy vzpomínek svého otce Josefa Semeráda, který byl špičkovým dopravním pilotem u ČSA. Kniha, která vyšla právě v těchto dnech, nese jméno 22 000 hodin v oblacích. Mezi fanoušky rally je, jak víme, i mnoho příznivců letadel a letectví, a tak ti, co si chtějí přečíst o zážitcích dopravního pilota Josefa Semeráda staršího, případně zjistit, kde mají původ „rychlé geny“ Josefa Semeráda mladšího a Martina Semeráda, ti můžou knihu z nakladatelství Olympia zakoupit v knihkupectví.

Pojďme se ale podívat zpět na úspěšnou Rally Agropa Pačejov. Josef Semerád zde po boku Romana Niemetze znovu bojoval o pozici vicemistrů v rallysprintech. Mladík Martin Semerád nastoupil s Bohoušem Ceplechou k dalšímu sbírání zkušeností tentokrát v barvách PK Oil Racingu, stejně jako Jarda Hejzlar společně s Pavlem Malým. Junior Vláďa Mandík vedle sebe do Pola znovu posadil zkušeného Rudu Kouřila.

Pravděpodobně poslední teplý den v roce byla sobota, kdy do prvních metrů soutěže Rally Pačejov odstartovali všichni výše jmenovaní. Rychlá, ale i technická trať Pačejova Josefu Semerádovi v minulosti velmi seděla a podařilo se mu zde i absolutně zvítězit. S vysokými ambicemi do soutěže odstartoval i v tomto roce, ale chyba v úvodu druhé rychlostní zkoušky, kde v jedné zatáčce nechal zhruba 15 vteřin po nedobrždění, se projevila velmi výrazně ve výsledcích velmi vyrovnané soutěže. „Na druhé rychlostní zkoušce jsem při nájezdu do vojenského prostoru udělal chybku, která nás stála nějaké vteřiny. V rallysprintech se jede hrozně rychle a na jakékoliv opravení chyby je hrozně málo prostoru. Když se k tomu ještě v předposlední rychlostní zkoušce přidal defekt pravého zadního kola, nebylo co řešit,“ říká k soutěži Josef Semerád.

I když se pod Sherlog Racingem startující Josef Semerád v Pačejově částečně trápil se svým výsledkem, tak radost mu rozhodně muselo dělat působení jeho syna Martina. Martin s Bohoušem působili s Mitsubishi Lancer Evo IX v barvách PK Oil Racing sebevědomým dojmem a svým nasazením a rychlostí překvapili nejednoho ze svých soupeřů a diváků. Jejich oku lahodící dravá a atraktivní jízda byla i velmi rychlá a navíc se Martinovi podařilo vyvarovat se chyb. Před poslední rychlostní zkouškou dělilo otce a syna Semerádovi pouhé 1,4 vteřiny a schylovalo se k rodinnému souboji.

Martin Semerád v poslední rychlostní zkoušce ukázal, že už zcela po právu může krotit silné Mitsubishi Lancer EVO IX. I přesto, že starší a zkušenější Josef Semerád v poslední RZ tahal co to šlo, tak Martin byl přesto rychlejší o sedm desetin vteřiny a poprvé tak nad svým otcem zvítězil v rychlostní zkoušce. Stejný rozdíl, tedy 0,7 vteřiny, ale nakonec Martina Semeráda dělil od čtvrtého místa, které nakonec vybojoval starší z rodu Semerádů. „S Bohoušem jsme jeli naprosto v klidu a o souboji s tátou jsme vůbec neuvažovali. Když v předposlední RZ ztratil jízdou po defektu, přiblížili jsme se mu, ale soustředili jsme se dál jet rychle a neudělat chybu, což se povedlo. Z pátého místa absolutně mám velkou radost a hrozně moc děkuji všem, kteří se na tomto úspěchu podíleli,“ komentoval Rally Pačejov Martin Semerád.

Jarda Hejzlar s Pavlem Malým ve Škodě Felicia KIT car bojovali během soutěže hlavně sami se sebou, neboť Jarda se během rally potýkal s následky silné virózy a nebylo mu vůbec dobře. „Před poslední rychlostní zkouškou jsem byl úplně bez síly. Dělaly se mi mžitky před očima a málem jsem omdlel. Jsem rád, že jsme nakonec vůbec dojeli do cíle. Čtvrtá místa už asi letos máme předplacená,“ dodal k Rally Pačejov Jarda Hejzlar. Junior Vláďa Mandík s Rudou Kouřilem tentokrát bohužel cíl soutěže neviděli, když je zradila převodovka jejich VW Polo.

Rally Agropa Pačejov se díky souboji Martina a Josefa Semerádových určitě zapsala v paměti fanoušků rallysportu a třeba není daleko doba, kdy junior Martin Semerád vystřídá na stupních vítězů svého tátu Josefa. I když mnoho škarohlídů se snažilo si Josefa po soutěži dobírat, že už mu Martin začíná ujíždět, tak sám Josef to bere s humorem a dodává: „Já z toho mám opravdu velkou radost, že se Mácovi tak dařilo. Věřím, že se nám jednou povede, že budeme stát společně s Martinem na stupních vítězů. Teď je ale třeba se soustředit na další soutěže.“

Sherlog Racing
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist