www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 2. května 2024, Svátek má Zikmund, zítra Alexej

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MS 08 - Rallye Catalunya - Costa Daurada (JWRC)

Jipocar Racing Team obhajuje na Katalánské rallye druhé místo

1. října 2008 • 12:30

Martin Prokop a Jan Tománek se představí po měsíční odmlce opět v seriálu Mistrovství světa v rallye. Tentokrát se pokusí uspět na horkém katalánském asfaltu, který aktéry nejprestižnější světové rallye série hostí od pátku do neděle 3. – 5. října.

Katalánská rallye, která je stejně jako vloni zařazená do juniorského světového šampionátu JWRC, nabídne Jipocar Racing Teamu další příležitost rozšířit doposud dvanáctibodové konto. To zaručuje české posádce aktuálně sedmou příčku v hodnocení šampionátu.

Posledním absolvovaným závodem v MS byla zatím Rally Nový Zéland, kde se dvojice v barvách Jipocar Racing Teamu prezentovala skvělým výkonem s produkčním mitsubishi a korunovala jej triumfem. Právě adaptace na Citroen C2 S1600 před dvojicí asfaltových závodů v Katalánsku a na Korsice byla jedním z důvodů jednodenního testu, který stihl team absolvovat v tuzemských podmínkách ještě před pondělním odletem do dějiště soutěže.

„Po Novém Zélandu, kde jsme startovali s mitsubishi a navíc na šotolině, jsme si potřebovali zvyknout opět na S1600 a na asfalt. To byla jedna část testu. Druhou částí pak byl pokus o vývoj nových věcí na autě, což úplně nenaplnilo naše představy. Auto je v současné době na limitu a už se nám ho nepodařilo více zrychlit. Zůstali jsme tedy na tom nejlepším nastavení z léta. Potvrdilo se nám tak, že další vývoj už není možný,“ vysvětluje k přípravě Martin Prokop.

České duo rozhodně nečeká na Pyrenejském poloostrově krok do neznáma. Premiérový titul zde totiž slavilo již před dvěma lety. V loňském roce pak Martin Prokop s Janem Tománkem dojeli v klasifikaci juniorů na druhé místě. „S místními tratěmi máme poměrně hodně zkušeností. Dokázali jsme zde již vyhrát a o to více si věříme. Rallye je charakteristická kvalitními rychlými asfalty, na kterých se hodně „cutuje“, a připomíná spíše okruhový závod,“ přidává na vysvětlenou jihlavský pilot. „Spokojený budu se stupni vítězů,“ poodhaluje ambice Martin.

Trať, která doznala v porovnání s předchozím rokem minimum změn, zavede posádky jižně od katalánské metropole, konkrétně do vnitrozemí poblíž města Salou. Ve třech soutěžních dnech čeká na startující celkem 18 měřených úseků o délce více než 350km ostrých kilometrů.

Jipocar Racing
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist