www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 2. května 2024, Svátek má Zikmund, zítra Alexej

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MS 08 - Rallye Catalunya - Costa Daurada (JWRC)

Další španělský double pro Citroen

5. října 2008 • 22:00

Také v letošním roce se v Katalánsku o první dvě příčky podělily posádky továrního týmu Citroen. Sebastien Loeb, který vybojoval své již 45. vítězství na soutěži mistrovství světa FIA v rally, a Dani Sordó si se svými soupeři na rychlých španělských asfaltech doslova hráli jako kočka s myší a jednoznačně opanovali celou soutěž stylem start – cíl.

Za touto dvojicí skončil stejně jako v předchozích čtyřech letech vůz značky Ford. Nejlepší tovární Focus WRC 08 přivedl do cíle Mikko Hirvonen, ovšem přívlastek nejlepší si zasloužil pouze díky tomu, že zasáhla týmová režie. Jeho nový kolega Francois Duval byl totiž v průběhu rally jediný, kdo dokázal sekundovat alespoň Danimu Sordovi, ovšem v samotném závěru zpomalil a přenechal bod navíc za třetí místo Hirvonenovi.

Nejlepším z jezdců na vozech Subaru byl tentokrát pátý Petter Solberg, ale tomu ve finále pomohla chyba skvěle jedoucího Urmo Aavy na předposledním testu. V té době totiž skvěle jedoucí Estonec chyboval, když si příliš zkrátil jednu zatáčku, poškodil zavěšení své C4 WRC a následně skončil mimo trať. Soutěž sice nakonec dojel, ale s obrovskou ztrátou až na 35. místě.

Tři body si na své konto připsal Jari-Matti Latvala na Focusu WRC týmu Stobart v barvách Duvalova sponzora, který nakonec přeci jenom v závěru soutěže dokázal vystoupit ze stínu předchozích nevydařených výkonů. V závěru soutěže dokázal mladý Fin pokořit Chrise Atkinsona, který po celou soutěž laboroval s nastavením své Imprezy WRC.

Pochvalu si za výkon předvedený na katalánských asfaltech, které však místy připomínaly šotolinové tratě, zaslouží osmý Andreas Mikkelsen. Norský mladíček se tentokráte dokázal vyvarovat chyb a přes minimum zkušeností s asfaltovými soutěžemi dokázal zajíždět i velmi solidní časy. Totéž se bohužel nedá říci o devátém Wilsonovi, který získal poslední volný bod do klasifikace týmů a v cíli pouze zopakoval svá loňská slova.

Nejlepší desítku uzavřel při premiérovém startu se Subaru Impreza WRC 08 Brice Tirabassi, který byl zároveň posledním jezdcem, jehož ztráta na vítězného Loeba byla menší než deset minut.

Ze svého stínu ani tentokráte nevystoupily vozy značky Suzuki, když Andersson chyboval hned v prvním dni a Gardemeistera zbrzdily dva defekty. Navíc se ani jednomu z této dvojice jezdců nepodařilo zajet lepší než 10. čas na RZ.

V juniorské kategorii se o radost pro české barvy postarala vítězstvím posádka Martin Prokop – Jan Tománek na Citroenu C2 S1600. Jejich největší rival Ogier sice vedl až do závěru druhého dne, ovšem po jeho chybě si mohl dnes Prokop relativně v poklidu dojet pro deset bodů před Bettegou a Burkartem.

Cíl spatřili také další čeští zástupci na Katalánské rally. Tomaštík s Vrečkou, kteří startovali na svém tradičním Subaru Impreza WRX STi, soutěž dokončili na 39. místě absolutně.

Jan Vaškovič; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
06.10.2008 23:02
Ramon
jasný, jenom být neznalý věci, chápal bych druhý odstavec asi jinak ;-)
06.10.2008 13:21
John - moderátor
To bylo míněno tak, že Duval byl nejrychlejší na Fordu a měl být třetí, jenomže Malcolm už v sobotu prohlásil, že pokud by to tak mělo být, zasáhne týmová režie. Na RZ 16 a 17 Dudu evidentně ubral.
06.10.2008 11:55
Ramon
já bych řekl, že když Duval viděl, že na Sorda nemá, tak raději nechal bod Hurvajzovi (teda spíš Wilson)...
toplist