www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 6. května 2024, Svátek má Radoslav, zítra Stanislav

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MS 08 - Rallye de France-Tour de Corse (JWRC)

První den na Korzice plný soubojů

10. října 2008 • 18:45

První den posledního asfaltového podniku letošní sezony mistrovství světa nabídl docela zajímavý průběh jak v celkové klasifikaci, tak v hodnocení JWRC. Jedinou vyloženě stabilizovanou pozicí letošní Rallye de France – Tour de Corse je v tuto chvíli podle očekávání vedení Sébastiena Loeba na továrním Citroënu C4 WRC. Ten má za sebou dvojici továrních Fordů s Mikko Hirvonenem a Francoisem Duvalem za volanty.

Po startu dopolední sekce prvního dne to dokonce vypadalo na další jednoznačné představení ze strany rudé stáje z Francie, když se po RZ 2 dostal na druhé místo Loebův stájový kolega Dani Sordo. Bohužel jen na chvíli, protože už jen pár set metrů po startu „trojky“ havaroval a musel předčasně skončit. Od té chvíle se v celém spektru jezdců na vozech WRC formuje několik lokálních bojůvek, jež nám ještě minimálně pro sobotní část zaručují zajímavou podívanou.

Mezi Hirvonenem a Duvalem je aktuálně rozdíl pouze necelých dvou sekund a je jisté, že se Belgičan, který dnes začal až příliš opatrně, bude snažit probojovat na stříbrnou pozici. Po zkušenostech ze Španělska je ale nasnadě otázka, zda i tentokrát nedostane přednost týmová režie a body pro Hirvonen do hodnocení jezdců. Ještě tužší boj se odehrává na čtvrtém až šestém místě a je potěšitelné, že se jej konečně účastní i dva vozy nejnovější specifikace Imprezy WRC. Chris Atkinson, Petter Solberg a reprezentant Stobartu Jari-Matti Latvala si několikrát během úvodní šestice rychlostních zkoušek své pozice vyměnili, před druhým dnem tuto trojku dělí bez jedné desetiny pouhé čtyři sekundy.

Těsno je i v druhé polovině nejrychlejší desítky – v deseti sekundách je naskládáno hned šest jezdců! Do skupiny Gardemeister, Tirabassi, Aava, (ráno absolvoval téměř celou sekci s vylomeným tlumičem), Rautenbach a Andersson po RZ 6 vletěl jako kulový blesk doposud třináctý Andreas Mikkelsen, jenž přišel o mnohem lepší pozici kvůli chybě spolujezdce ještě před startem RZ 1 – Ola Flöene totiž udělal početní chybu a poslal Mikkelsena do časové kontroly o celých osm minut později! Mladíkovi z Norska nyní patří osmé místo. Pozice na hranici první desítky naopak zcela vyklidil Henning Solberg. Ten si s asfaltem nikdy moc nerozuměl, postupně ale zrychloval a nabýval na jistotě. V poslední páteční vložce ale prorazil pneumatiku a při její výměně bohužel spadl oranžový focus z heveru. Více než čtyřminutová ztráta momentálně znamená pětadvacátou příčku celkově.

V juniorském mistrovství světa se situace jasně vyvíjela podle momentálního bodového stavu celého seriálu. Vedoucí Sébastien Ogier nasadil vyloženě „údržbové“ tempo s jediným cílem – dokončit rally. Po výpadku na Catalunyi jej totiž ještě může z trůnu sesadit německý Aaron Burkart, který se ale rovněž spíše soustředí na zisk celkového stříbra. Na to má ještě teoretickou šanci i náš Martin Prokop, který tomu také podřizuje svou jízdu – od rána jede naplno a jistě by rád zopakoval pozlacený triumf z minulého týdne. Páteční etapa mu vyšla na výbornou, jedinou pihou na kráse by defekt na poslední RZ, kvůli kterému se „Prst“ propadl na druhé místo za domácího Pierra Campanu.

Perfektní výkon s „erkovým“ renaultem předvádí třetí Alessandro Bettega, čtvrté místo drží Ogier před Burkartem, jenž se do Top 5 probojoval na RZ 6. První den byl pohromou pro tým Suzuki Sport Europe; Michal Kosciuszko „uklidil“ svého Swifta z trati už na RZ 1, Jaan Mölder, který nemá asfalt příliš v lásce, se plnohodnotnou soutěží rozloučil po RZ 5, když jej na přejezdu zastavily technické potíže. Nejrychlejší suzuka tak patří aktuálně šestému německému mladíkovi Florianu Niegelovi.

Slavně nedopadla účast dalších dvou českých jezdců ve startovním poli. Po úspěšném dokončení Catalunyi určitě mrzí Jaromíra Tomaštíka odstoupení na RZ 1, za kterým stojí porucha motoru. Jen o vložku dále se z premiéry v MS těšil Antonín Tlusťák, kterého zradil porouchaný alternátor.

Tour de Corse v sobotu pokračuje další šesticí rychlostních zkoušek o celkové délce téměř 123 kilometry. Ta první startuje v 8:48 ráno.

Další informace k Rallye de France - Tour de Corse ZDE

-hof- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist