www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 29. března 2024, Svátek má Taťána, zítra Arnošt

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MS 08 - Pioneer Carrozzeria Rally Japan (PCWRC)

Japonsko: Loeb s Elenou přepsali historii

2. listopadu 2008 • 07:20

Vítězem předposledního podniku letošního mistrovství světa FIA v automobilových soutěžích, Japonské rally, se stal pilot týmu BP Ford Abu Dhabi Mikko Hirvonen před týmovým kolegou Jari-Matti Latvalou. Největší pozornost se však v cíli soustředila na třetího Sebastiena Loeba s Danielem Elenou na Citroenu C4 WRC, kteří získali pátý světový titul.

Letošní Pioneer Carrozzeria Rally Japan byla, chce se říci již tradičně, především otázkou, kdo se nejlépe vyrovná s blátivou kaší na trati. To se nakonec povedlo oběma jezdcům na továrních Focusech WRC. Nelehkou úlohu měl Loeb, který k jistotě titulu potřeboval zajet na bronzové pozici, což se mu nakonec podařilo, když ho ještě těsně před cílem předposledního testu poděsily hodiny na rovném úseku.

„Neuvěřitelné. Byla to hrozná rally. Velký tlak od startu, na předposlední RZ hodiny. Skvělý moment, jsem teď bez tlaku. Je to velká úleva a satisfakce, být popáté s Danielem mistry světa,“ prohlásil šťastný obhájce titulu v cíli závěrečného rychlostního testu.

Status quo dnes udržoval i Chris Atkinson, který si nakonec dojel pro pět bodů za čtvrté místo. Na celou nepříliš povedenou sezónu tentokrát nechali zapomenout oba piloti továrních Suzuki SX4 WRC. Pátý Andersson a šestý Gardemeister se tentokráte předvedli ve skvělém světle a zajížděli výborné časy, včetně historicky prvního vítězství na RZ.

Sedmý Matthew Wilson se vyvaroval větších chyb a i když již nenavázal na své výkony z úvodu rally, dva body si tentokrát určitě zaslouží. Poslední volný bod zbyl nakonec pro Pettera Solberga, který přes včerejší peripetii s utrženým kolem konečně předvedl s novou Imprezou WRC výkon, jaký jsme u něho byli zvyklí vídat v minulosti.

V produkčních vozech se stal smutným hrdinou Jevgenij Novikov. Ruského mladíčka o zasloužené vítězství připravila porucha diferenciálu na posledním testu a z deseti bodů se tak radoval Juho Hänninen. Pro šest bodů za třetí místo si za dvěma Lancery Evo IX dojel zkušený domácí pilot Tošihiro Arai na novém Subaru Impreza WRX STi.

Závěr letošního mistrovství světa nás čeká až v prosinci, respektive 4. – 7. 12. 2008 při Wales Rally GB. Rozhodovat se bude ještě o titulu mezi značkami, kde nyní vede Citroen o 11 bodů před Fordem a také o letošním mistru světa produkčních vozů, když se očekává velká bitva o titul mezi Aignerem a Hänninenem.

Jan Vaškovič; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
03.11.2008 18:22
Pluto - moderátor
03.11.2008 17:39
pgk
Kterou RZ vyhrálo poprve Suzuki ?
toplist