www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 25. dubna 2024, Svátek má Marek, zítra Oto

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MS 08 - Wales Rally GB (PCWRC)

Wales: V 'ořezané' první etapě zatím dominují mladíci

5. prosince 2008 • 12:55

Úvodní den letošní Wales Rally GB s sebou zatím přinesl několik nečekaných překvapení, jak negativních, tak i pozitivních. Mezi ta negativní bohužel patří drastická úprava časového harmonogramu a kilometráže pátečních rychlostních testů.

Úvodní rychlostní zkouška Hafren 1 byla po zkrácení z 19.1 km na 3.67 km zrušena díky sněhu a ledu na trati pro nesjízdnost, druhý průjezd by nicméně soutěžní posádky měly absolvovat. Zkrácení z obou směrů doznaly i další dva rychlostní testy, tedy Sweet Lamb a Myherin, kde se pořadatelé alespoň snažili zachovat divácká místa. Upraven byl i časový harmonogram, správné časy i délky zkoušek najdete na našem serveru www.vysledky-rally.cz

Update (14:45): Následně byl bezpečnostním delegátem FIA zrušen i druhý průjezd zkouškou Hafren (RZ 4) kvůli množství ledu na trati.

Příjemným překvapením byl naopak pohled do výsledkové listiny po RZ 3, kde se na prvních příčkách usadila trojice mladíků. O největší rozruch se postaral juniorský mistr světa Sebastien Ogier, který při své premiéře za volantem Citroenu C4 WRC vyhrál první měřený test, tedy RZ 2. Hned za ním figuroval po následující zkoušce Mads Ostberg a teprve za ním se na bronzovou příčku prosadil jeden z favoritů, tedy Jari-Matti Latvala.

Mezi překvapení lze zařadit také průběžnou čtvrtou pozici žluté Suzuki SX4 WRC pilotované P-G Anderssonem, který za sebou zatím nechal i Sebastiena Loeba. Nicméně se zdá, že především jezdci, kteří jsou na trati jako první, jsou v těžkých podmínkách notně znevýhodněni a z toho samozřejmě profitují ostatní.

Na Wales Rally GB startují také dvě české posádky. Martin Prokop s Janem Tománkem na Mitsubishi Lancer Evo 9 se pohybují v polovině průběžné klasifikace PCWRC, zatímco Jaromír Tarabus s Danielem Trunkátem na Fiatu Punto S2000 byli po pozastavené RZ (zranění diváka letícím kamenem) klasifikováni ve druhé desítce v PCWRC.

Jan Vaškovič; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist