www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 25. dubna 2024, Svátek má Marek, zítra Oto

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MS 08 - Wales Rally GB (PCWRC)

Wales: Vítězství pro Loeba a titul pro Citroen

7. prosince 2008 • 15:20

Po strhujícím souboji Jariho-Matti Latvaly na Fordu Focus WRC s úřadujícím mistrem světa Sébastienem Loebem na Citroenu C4 WRC v nervy drásajícím duelu rozhodla o celkovém vítězi letošní Wales Rally GB až závěrečná rychlostní zkouška. Nejvíce se nakonec radoval francouzský pilot, který zvítězil nad finským mladíkem o 12.7 vteřiny.

Loeb mohl jít do čela již po předposledním testu, ale zde své konto zatížil spornou desetivteřinovou penalizací za předčasný start do RZ, která byla později smazána. Rozhodovalo se tedy až na poslední RZ. Nakonec druhý Latvala, který však tentokrát mohl z pomyslného kolbiště odejít se zcela vztyčenou hlavou v cíli poslední zkoušky pouze lakonicky konstatoval: „Vyhraje ten lepší.“

Otěže nejlepšího světového týmu převzal letos od Fordu po zásluze Citroen. Na triumfu francouzských barev se podílel také třetí Daniel Sordo, který na převážně uklouzané a zmrzlé britské šotolině překonal očekávání většiny fanoušků. Na čtvrtém místě do cíle dorazil Petter Solberg, který po havárii Chrise Atkinsona, jenž zcela odepsal svou Imprezu WRC 08, alespoň tímto uhájil čest japonské značky.

Páté místo je bezesporu velmi solidním výsledkem pro P-G Anderssona a celý tým Suzuki WRT. Na švédského pilota se dnes snažil dotáhnout Henning Solberg, ale ten na RZ 18 poničil na svém Focusu WRC zadní zavěšení a musel skončit. Úspěšný comeback zaznamenal po havárii v Japonsku šestým místem Francois Duval, kterého namísto zraněného Patricka Pivata navigoval ve Walesu Denis Giraudet.

Dva body za sedmé místo vybojoval Toni Gardemeister, který za svým týmovým kolegou Anderssonem tentokrát zaostal především v úvodu prvního dne. Poslední bod nakonec po svém pátečním výletu do příkopy vybojoval Mikko Hirvonen. Do první desítky se pak vešly ještě také oba Fordy Focus WRC mladíků Wilsona a Clarka.

V produkčních vozech přivedl do cíle na prvním místě novou Imprezu WRX ruského URT Patrik Flodin. Kalich hořkosti si musel po výborně rozjetém závěru do dna vypít Patrik Sandell, jehož Peugeot 207 S2000 se zastavil s poruchou motoru 4 km po startu posledního testu. Druhé místo pak bylo více než dostačující pro Andrease Aignera. Sympatický Rakušan tak letos vybojoval titul mistra světa produkčních aut. Pro třetí místo si dojel Guy Wilks, pro kterého ale byl důležitější britský titul.

Při své světové a šotolinové premiéře se mohla nakonec radovat z pátého místa v PCWRC česká dvojice Jaromír Tarabus – Daniel Trunkát na Fiatu Punto S2000. Jejich výsledek znamenal zároveň 21. absolutně a je o to cennější, že posádka dokázala absolvovat všechny rychlostní testy bez využití systému SupeRally. Martin Prokop ze soutěže odstoupil v pátek kvůli prasklému těsnění pod hlavou motoru.

Jan Vaškovič; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist