www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 8. května 2024, Svátek má Den vítězství, zítra Ctibor

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

OS 09 - Jänner Rallye 2009

Raimund Baumschlager vyhrál potřetí Jänner Rallye

4. ledna 2009 • 18:00

Legenda rakouských soutěží Raimund Baumschlager se svým spolujezdcem Thomasem Zeltnerem vyhráli letošní ročník Jänner Rallye, tradičního zahajovacího podniku u našich jižních sousedů. Na stupně vítězů jej doprovodily posádky rodiny Gassnerů.

Po včerejší víceméně suché etapě se v neděli výrazně změnily podmínky. Úvodní čtyři testy byly z velké části pod ledem a sněhem již několik dní, rozhodující pětadvacetikilometrový úsek z Tragweinu do Aisttalu dostal sněhovou pokrývku doslova za pět minut dvanáct.

Od začátku dnešní etapy se snažil Raimund Baumschlager maximálně tlačit na vedoucího Waldherra, hlavně díky dvojímu průjezdu jeho oblíbené zkoušky u Unterweissenbachu se před poslední dvojicí zkoušek snížila ztráta na osmatřicet vteřin.

V následujícím servisu proběhla pneumatiková loterie, přičemž téměř každá posádka ze špičky odjela na jiném typu pneumatik. Zariskovat v typ bez hrotů se rozhodli pouze Waldherr, Baumschlager a Gavlák. Zatímco vedoucí muž klasifikace zvolil široké zimní pneu D10 s vytahanými hroty, Mundl společně se slovenským pilotem zvolili trochu překvapivě pláště značky Matador. Jak se později ukázalo, zmíněná volba pro RZ 17 vhodná rozhodně nebyla.

Všechny tři vozy se od začátku zkoušky trápily. Cca 6 km před cílem nebyl schopen v jednom ze zledovatělých sjezdů Waldherr zastavit a místo nárazu do stromů zvolil raději zastavení o mez, o kterou poškodil své Polo S2000, které tak nebylo schopné pokračovat. Následující Baumschlager měl ve stejném sjezdu obdobné problémy, dokonce se na cestě roztočil a lehce vrazil do Waldherra. Jeho Lancer Evo IX však nebyl téměř poškozen a mohl pokračovat. Po tomto incidentu byla zkouška zrušena.

Poslední zkouška už se odjela v klidu, jen na sněhu famózně letící Manfred Stohl a Stig Blomqvist na poslední chvíli přeskočili nejrychlejší českou posádku, kterou tvořili junioři Jan Černý a Pavel Kohout. Po velmi vydařené druhé etapě skončil celkově osmý Daniel Běhálek, díky výletu mimo trať dojel až jedenáctý Peter Gavlák, Milan Liška dokončil jako osmnáctý. Jen o příčku níže skončil italský blázen se zeleným Cliem Williams Andrea De Luna, kterého ani problémy se startérem nepřipravily o vítězství v rámci klasifikace dvoukolek.

Výsledky ERC
1.Baumschlager-ZeltnerAMitsubishi Lancer Evo IXN416 b.
2.Gassner-ThannhäuserDMitsubishi Lancer Evo IXN410 b.
3.Gassner jun.-WüstenhagenDMitsubishi Lancer Evo IXN47 b.
4.Běhálek-ČernohorskýCZSubaru Impreza STIN46 b.
5.Černý-KohoutCZSubaru Impreza STIN45 b.
6.Benes-WannenmacherASubaru Impreza STIN44 b.
7.Gavlák-HůlkaCZMitsubishi Lancer Evo IXN42 b.
8.Pasteiner-FuchsAMitsubishi Lancer Evo IXN41 b.

Konečné výsledky

-plu- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist