www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 7. května 2024, Svátek má Stanislav, zítra Den vítězství

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

OS 09 - Jänner Rallye 2009

Fantastický úspěch Černého na Jänner Rallye

13. ledna 2009 • 06:00

Zřejmě jen málokdo by si před začátkem letošní Jänner Rally vsadil na to, že nejlepším z českých zástupců bude teprve osmnáctiletý mladík Jan Černý. Příbramský závodník, kterého navigoval Pavel Kohout, byl velmi příjemným překvapením soutěže a pohled na jeho časy a na styl jeho jízdy jistě potěšil nejednoho českého fanouška rally.

Uvědomíme-li si, že se jednalo o Honzův první ostrý závod s vozem skupiny N4 (nepočítáme-li úspěšné svezení v Kralovicích) a vůbec první zkušenost se sněhem, je celkové šesté místo skutečně výsledkem z říše snů. A to nezapomeňme, že se před poslední rychlostní zkouškou Honza pohyboval na neuvěřitelném čtvrtém místě. Sázka na jistou jízdu, ale zejména úžasný výkon Manfreda Stohla a Stiga Blomquista nakonec znamenal posun na šestou příčku.

Sobotní etapa byla tento rok výhradně asfaltová, jen tu a tam se objevoval led či vytahaný sníh. Již během první sekce Honza překvapil a rychlými časy se usadil na osmém místě, přičemž na sedmého Stiga Blomquista ztrácel pouhou vteřinu. V druhé sekci pokračoval v nasazeném tempu a díky nešťastnému odstoupení Pavla Valouška se tak k všeobecnému překvapení ocitl na prvním místě mezi českými posádkami a udržoval si průběžné šesté místo, ztráceje pouhých deset vteřin na pátého Hanedera.

Pekař z Freistadtu se však na pátém místě dlouho neohřál, jelikož mu hned v úvodu další sekce Honza nadělil celých čtrnáct vteřin. Už už to vypadalo, že příbramský jezdec zakončí sobotní etapu na pátém místě, avšak díky hodinám a zhaslému motoru se musel odporoučet na místo sedmé. Této chyby využil Haneder spolu s Gavlákem a bylo jasné, že diváky čeká v neděli velice zajímavá bitva!

Do nedělní etapy, jejíž první dvě sekce byly téměř úplně pod sněhem, vlétl Honza velmi dravě a až na probržděné odbočení hned v úvodu se vyvaroval chyb a zajížděl velmi rychlé časy, nad kterými snad všichni nevěřícně kroutili hlavou. Posádka Černý – Kohout se tak opět dostala na páté místo a do konce nedělní etapy zbývalo ještě dvakrát absolvovat téměř pětadvacet kilometrů dlouhou vložku startující v Tragweinu. Poslední dvě sekce se však proměnili ve velkou pneumatikovou ruletu. Příroda jako by se na poslední chvíli rozpomenula a pouhých několik hodin před začátkem, začala Freistadt vydatně pokrývat sněhem.

Na špatnou volbu pneumatik zde doplatil vedoucí Waldherr s VW Polo S2000 a po jeho nehodě musela být předposlední zkouška zrušena. Honza Černý se tak rázem ocitl na čtvrtém místě absolutního pořadí. „Před poslední rychlostní zkouškou jsme si s Pavlem řekli, že nebudeme riskovat, že když už jsme se dostali tak daleko, byla by škoda závod nedokončit. Poslední vložka byla dlouhá a obrovsky náročná, asfalt, čerstvý sníh, led. Tady jsme mohli akorát ztratit.“

A skutečně Manfred Stohl a Stig Blomquist zajeli na poslední rychlostní zkoušce časy jako z jiného světa a rázem tak Honzu odsunuli na šestou příčku. „Když jsme dojeli do cíle, byla to obrovská euforie a úleva! Ten konec byl skutečně náročný na psychiku a my byli v cíli obrovsky šťastní! Chtěli bychom touto cestou poděkovat všem, kteří nám k tomuto úspěchu pomohli a samozřejmě klukům, kteří auto skvěle připravili,“ děkuje příbramský jezdec.

Jeden by napsal, že lepší vstup do světa velkých kluků si Honza s Pavlem nemohli přát. Teď jen zbývá držet palce, aby stále bylo tolik potřebného štěstíčka a aby kvapem přibývalo rozmařilých sponzorů. Honza Černý dal v Rakousku velmi hlasitě najevo, že se zde rodí další velice nadějný a talentovaný mladý jezdec.

Pavel Kohout
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist