www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 25. dubna 2024, Svátek má Marek, zítra Oto

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

IRC 09 - Rallye Monte Carlo

Legendární Col de Turini se nakonec pojede jinak

13. ledna 2009 • 08:00

Rychlostní zkouška Col de Turini patří nejen k těm nejklasičtějším na Rallye Monte Carlo, ale je doslova legendou mezi všemi na světě. Letos se na jihovýchod Francie vrací proslulá 'noc dlouhých nožů', Col de Turini se však nakonec nepojede v klasické podobě.

Noc dlouhých nožů (v některých verzích nazývaná jako noc dlouhých ohňů) patřívala ke klasikám Rallye Monte Carlo. Jedná se o klasické horské zkoušky v Alpes Maritimes na sever od Monaca, které se v minulosti jezdívaly za tmy. Svou neopakovatelnou atmosférou i náročností povětrnostních podmínek vždy patřila tato noc mezi nejsledovanější v roce každého motoristického nadšence.

Ke konci devadesátých let však byli pořadatelé nucení upouštět od nočních rychlostních zkoušek. Naposledy se Col de Turini jelo za tmy v roce 2002. Přesně po sedmi letech přichází její noční návrat, tentokráte v plné parádě jakožto součástí celonoční etapy.

Původně byla naplánována varianta z nejklasičtějších - start v Sospelu, odkud se přes Moulinet vyšplhá až na vrchol Col de Turini, odkud posléze klesá do La Bolléne Vesubie. Bohužel, povětrnostní podmínky, které kolem Vánoc ve Francii panovaly, utrhly kus skály mezi Sospelem a Moulinetem. Podle vyjádření generálního konzula oblasti Alpes-Maritimes, cesta nebude pro provoz uvolněna dříve, než v polovině února.

Proto byli pořadatelé nuceni udělat změnu v první části tratě. Pro příjezd na legendární křižovatku nahoře na Turini bude využita cesta, jenž bývá součástí rychlostních zkoušek Rallye d'Antives vedoucí z Col de Braus přes Peira Cava. Délka zkoušky se tak protáhne z 33,06 km na 34,68 km.

-plu- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
15.01.2009 11:14
PetrHejtmanek
Název "Noc dlouhých nožů" sa objevuje asi hlavně v anglicky psané literatuře (článkách). "Ohně" možná vzniky, aby sa to nepletlo se stejnojmenným předválečným incidentem, ale já sem v drtivé většině narazil na ty "nože".
14.01.2009 10:17
Plhus
No vidím Pluto že tvé dny i noci jsou velmi plodné... :P
13.01.2009 23:27
Pluto - moderátor
Spíš by mě zajímalo, kde se toto slovní spojení vůbec vzalo. Debatoval jsem tuto problematiku s několika Francouzi a ti této noci neřeknou jinak než "la Nuit du Turini". Jakékoliv zkazky o nožích či ohních vůbec neznají (a to se obdobné noci někteří z dotazovaných zúčastnili dokonce jako závodníci).
13.01.2009 23:16
Pluto - moderátor
Touto tématikou jsem se kromě včerejší noci strávil i valnou část dnešního dne. A výsledek je stále stejný. U nás se používají oba výrazy, tedy jak ohně, tak i nože. Stejně "legendární" jsou i vysvětlení, proč se ta která varianta používá. Přeci jen mnou uvedené zařezávání světel (zažito na vlastní kůži - úchvatné) je asi nejčastější definice.
13.01.2009 23:05
Mirekfric
Dotaz z ewrc od LK:

Koukal jsem na ten odkaz na Autosportu a četl komentáře. Jen pro upřesnění: Domnívám se že se Pluto mýlí, když píše že se termín "noc hlouhých nožů" používá podle kuželů světel aut, která protínají tmu. Jsem již starší ročník a pokud mne paměť neklame tak tento název vznikl tak, že se jednalo o to, že blesky fotoaparátů diváků působily jako "nože", které se zařezávají do očí jezdců.
13.01.2009 18:18
-xp-
A co to sjednotit na "noc ohnivých nožů"? ;-)
13.01.2009 13:32
Pluto - moderátor
"Noc dlouhých nožů" se tomu říká podle kuželů světel projíždějících vozů protínajících tmu.

"Noc dlouhých ohňů" se tomu říká podle rozdělaných ohňů zmrzlých diváků stojicích podél tratě.
13.01.2009 13:31
Pluto - moderátor
Mohu tě ujistit, že nemáš pravdu. Ne v té Hitlerově noci, ale v souvislosti s Monte se skutečně používají obě výraziva - jak noc dlouhých nožů, tak ohňů. V noci jsem vedl diskuzi s několika lidmi ze zahraničí a shodli jsme se, že právě nože jsou i mezinárodně používanější.
13.01.2009 13:12
Karbonyl - moderátor
Podle mě je označení "Noc dlouhých nožů" nesmysl, protože tak se jmenovala noc v roce 1934, kdy nechal Hitler vyvraždit vedení SA. Esi se to používá v souvislosti s Monte, tak jedině proto, že si lidi pletou rally s dějepisem.
toplist