www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 7. května 2024, Svátek má Stanislav, zítra Den vítězství

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

OS 09 - Jänner Rallye 2009

Sezóna 2009 nezačala pro Valouška nejlépe

13. ledna 2009 • 13:00

Přesně po měsíci se posádka Pavel Valoušek-Zdeněk Hrůza vrátila zpět do svého Mitsubishi Lancer Evo IX, aby se představila na úvodním podniku letošní soutěžácké sezóny.

Tím byla tradiční rakouská Jänner Rallye s centrem ve Freistadtu ležícím nedaleko českých hranic. Tato soutěž nebyla po delší době zařazena do českého šampionátu, navíc pořadatelé nezvolili zrovna nejvhodnější termín. „Vyřazení Jänneru z našeho mistrovství mě hodně mrzí, z kalendáře tak vypadla poslední zimní soutěž. A protože mám jízdu na sněhu rád, rozhodli jsme se do Rakouska vydat i letos. Jenom mohli zvolit trochu vhodnější termín. Trénovat mezi svátky, na Silvestra odjet domů a hned prvního se zase vracet; svátky kolem Vánoc a příchodu nového roku si dovedu představit lépe. Určitě to pořadatelům ubralo i několik posádek,“ řekl ještě před startem soutěže Pavel Valoušek.

Samotný závod začal v pátek shakedownem, kterého se nakonec přeci jen Valoušek s Hrůzou zúčastnili. Dojeli až úplně na poslední chvíli a stihli projet pouze jednou, přesto to stačilo na druhé místo za vítězným Gassnerem jun. „Trochu se protáhla technická přejímka, navíc jsme čekali na vhodné gumy. Na start jsme přijeli deset minut před koncem, stihli jsme to projet jen jednou, od dalšího průjezdu nám chybělo jen několik desítek vteřin, abychom se vešli do limitu. I tak jediný dosažený čas dokazoval, že jsme dobře připraveni,“ poreferoval po shakedownu Zdeněk Hrůza.

Po pátečním slavnostním startu ve freistadtské výstavní hale už nezbývalo nic jiného, než se vrhnout do prvních z více než dvěstěpadesáti kilometrů rychlostních zkoušek, které bohužel ani letos nepotkala sněhová nadílka. Valoušek s Hrůzou si zpočátku vůbec nevedli špatně, první dvě rychlostní zkoušky celkem jasně vyhráli. „Baumschlager i Waldherr kolem nás v servisu kroužili a divili se, jaktože jedeme tak rychle. My jsme přitom nijak závratně rychle nezačali. Jeli jsme svižně, to každopádně, ale bez většího rizika a kdyby bylo potřeba přidat, nebyl by to problém,“ hodnotil v prvním servisu Pavel Valoušek.

Bohužel, to byl taky poslední, ve kterém byla moravská posádka viděna. Hned na třetí zkoušce totiž Valoušek skončil. „V rychlé pravé zatáčce proti kopci nám auto nezatočilo a levým předkem jsme trefili mez. Bohužel, odneslo to rameno levého předního kola a byl konec. Doteď ale přesně nevíme, proč a co se stalo. I když jsme si to porovnávali s onboardem prvního průjezdu, v tom místě jsme určitě nejeli rychleji, na cestě nebyl žádný led ani o moc víc nečistot, než při prvním průjezdu. Na trati bylo mnohem víc rizikovějších míst, toto bylo takové blbé odstoupení. Každopádně bych se chtěl omluvit celému týmu, který přes Vánoce dělal maximum, abychom uspěli,“ dodal k odstoupení otrokovický pilot.

Vzhledem k brzkému odstoupení a nepříliš pozitivní vidině zlepšení počasí se Valoušek s Hrůzou rozhodli odstoupit. „Je to velká škoda, na Jänner jsem se těšil, ale to je rally,“ zkonstatoval Valoušek.

Další plánovanou dvojicí otrokovicko-telčské posádky je až březnová Valašská rally, úvodní podnik mezinárodního mistrovství České republiky v automobilových soutěžích. „Letos bychom opět měli startovat v českém šampionátu, chtěli bychom se postavit na start všech sedmi soutěží MMČR. Kromě toho uvažujeme o startech na některých rallysprintech a vybraných soutěžích v zahraničí. To vše samozřejmě s naším černým Mitsubishi Lancer Evo IX,“ naznačil nejbližší budoucnost Pavel Valoušek.

-plu- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist