www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 19. května 2024, Svátek má Ivo, zítra Zbyšek

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

IRC 09 - Rallye Monte Carlo

Ogierovi se za volantem Super 2000 líbilo

25. ledna 2009 • 17:10

Kromě překvapení v podobě konečného prvenství s sebou nesl start Sebastiena Ogiera na letošní Rallye Monte Carlo otázku, jak se úřadující juniorský mistr světa dokáže vypořádat s premiérovým startem za volantem Peugeotu 207 Super 2000 v barvách BFGoodrich.

Poslední dvě soutěže před úvodním podnikem nové sezóny absolvoval talentovaný Francouz se svým mistrovským Citroenem C2 S1600, aby následně v úvodu Wales Rally GB s Citroenem C4 WRC doslova vyrazil dech mnohem zkušenější konkurenci svým celkovým vedením.

„Rozhodně je to dobrý způsob, jak získat v krátkém čase spoustu zkušeností,“ vysvětluje Ogier. „Na každý typ vozu si musíte zvyknout. Super 2000 se snadno ovládá, ale trvalo mi, než jsem si na něj zvyknul a pochopil, jak s ním co nejlépe zacházet. Zhruba po jednom dni to začalo být OK.“

Na konci prvního dne Sebastien figuroval na čtvrtém místě. Hned na začátku druhého poskočil na třetí pozici a o dva testy později už byl dokonce druhý. A po defektu Juhy Hänninena šel na konci dne do vedení. „Super 2000 je jako velká Super 1600, s mnohem výkonnějším motorem a větší stabilitou. A samozřejmě, protože je to čtyřkolka, má lepší trakci. Zjistil jsem, že v dlouhých zatáčkách a na kluzkém povrchu můžete mít potíže s nedotáčivostí, ale jinak je to dobré.“

WRC je podle mladého jezdce logicky přeci jen něco jiného. „V Super 2000 vám samozřejmě schází turbo a taky postrádáte řízený středový diferenciál. Myslím, že právě centrální diferenciál je u S2000 důvodem k tomu, že má auto tendenci být nedotáčivé. Auta kategorie WRC se řídí nejsnadněji, ale jsou zároveň velmi rychlá, takže jsou, jednoduše řečeno, jiná právě kvůli této rychlosti,“ dodává Sebastien Ogier.

-jav- , -mah- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist