www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 4. května 2024, Svátek má Květoslav, zítra Klaudie

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MS 09 - Rally Ireland (JWRC)

Irsko: Deštivý úvod pro Loeba

30. ledna 2009 • 21:50

S výjimkou úvodního rychlostního testu, který opanovali jezdci na vozech Ford Focus WRC, patřil první den zahajovací soutěže seriálu mistrovství světa FIA rally 2009 úřadujícímu mistru světa Sebastienu Loebovi. Ten převzal do své režie všechny zbývající dnešní rychlostní testy a připsal si na své konto pět nejrychlejších časů v řadě.

Trať i dnes ráno vytrvale skrápěl vydatný déšť a Loeb si na prvním testu stěžoval na neregulérní podmínky. Nejrychlejší Jari-Matti Latvala obul pneumatiky určené pro Rallye Monte Carlo a francouzské jedničce týmu Citroen nadělil neskutečných 42 vteřin! To však byla zároveň labutí píseň mladého Fina, který na následujícím testu chyboval, prorazil dvě pneumatiky a následně skončil s poškozeným řízením a zničenou poloosou.

Na druhém místě vstoupil do Irské rally Urmo Aava, který šel následně po RZ 2 dokonce do vedení. O ještě větší senzaci se však postaral Niall McShea, který se svým Protonem Satria Neo S2000 skončil na první zkoušce třetí absolutně. Teprve za ním se pak ve výsledcích objevili Hirvonen a nejrychlejší Citroen C4 WRC pilotovaný Dani Sordem.

Druhá zkouška však smazala Loebův úvodní pneumatikový hendikep a Seb postupně získával na jistotě, zatímco Fordy začaly doslova ztrácet pevnou půdu pod koly. Po RZ 6 tak figuruje na čele soutěže Loeb s náskokem 44.4 s na svého týmového kolegu Sorda, přes minutu už ztrácí Mikko Hirvonen a čtvrtý Henning Solberg zaostává dokonce o více než tři minuty!

Páté místo je zatím doslova snovým výsledkem pro Conrada Rautenbacha, který do letošní sezóny vstoupil navigován Danielem Barritem. Šestý Ogier, sedmý Atkinson a osmý Wilson jsou za sebou natěsnáni v rozmezí 33 vteřin a doslova na dostřel této trojici je zatím nejrychlejší z klanu MacHaleových Gareth. První desítku po dnešku uzavírá Eamonn Boland, který pilotuje jedno ze dvou Subaru Impreza WRC ve startovním poli.

Urmo Aava po dobrém vstupu do soutěže nakonec spadl do sítě SupeRally, když sklouzl na posledním odjetém testu mimo trať a diváci jeho Focus WRC dobrých dvacet minut tahali zpět. Útěchou tak Estonci ale nakonec mohlo být zrušení RZ 7 a 8, tedy posledních dnešních plánovaných testů, kvůli zaplavené trati. Do cíle se dnes bohužel nedostal ani McShea, jehož zastavila voda v elektroinstalaci.

Mezi juniory dosáhl dnes nejlepšího skóre Hans Weijs, který na RZ 6 dokázal přeskočit Aarona Burkarta. Martin Prokop se ráno potýkal se stávkujícím motorem, nicméně následné tři nejlepší časy znamenaly posun na průběžné třetí místo.

Zítra je v plánu celkem šestice rychlostních testů, respektive dva průjezdy tří úseků v souhrnné délce 133.46 km. Úvodní zkouška – RZ 9 Sloughan Glen 1 - startuje v 9:13 hodin našeho času.

Jan Vaškovič ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
30.01.2009 23:20
Mirekfric
McShea k dnešku:

"To, co nás náhle zastavilo, byla jedna z těch pitomých drobností - malá elektická součástka, co stojí nějakých 50 pencí, ale kterou jsme neměli s sebou v autě. Na RZ1 ale auto ukázalo jasně svůj temperament. Věděl jsem, že auto je fakt dobré, ale zatím jsem s ním moc nenajel, takže jsem byl trochu nervózní a snažil jsem se být opatrný. Kdybych víc testoval a trochu víc tlačil, myslím, že bychom mohli být rychlejší. Představte si, že bychom tu RZ vyhráli! Z toho, že to tak skončilo jsem zničený."

Zítra nastoupí v rámci superally:

"Diváci by zítra měli dávat pozor, aby stáli dost daleko od trati, protože teď už nemám žádný důvod jet opatrně."
toplist