www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 4. května 2024, Svátek má Květoslav, zítra Klaudie

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MS 09 - Rally Ireland (JWRC)

Irsko: Citroeny s převahou udržují vedení

31. ledna 2009 • 20:00

Druhý den letošní Rally Ireland znamenal totální status quo z pohledu pozic na stupních vítězů. Za dvojicí továrních Citroenů C4 WRC pilotovaných Sebastienem Loebem a Dani Sordem se i přes potíže s posilovačem řízení udržela jednička týmu BP Ford Abu Dhabi Mikko Hirvonen.

Loeb si dnes dovolil pouze jedno zaváhání v podobě krátkého výletu mimo trať na RZ 12, čímž si lehce pokazil jinak naprosto jasnou bilanci v podobě pěti nejlepších časů dosažených na dnešních šesti rychlostních testech. Dani Sordo se plně soustředil na svou jízdu a solidním výkonem se v klidu udržel na druhé pozici.

Mikko Hirvonen se sice snažil dotáhnout alespoň na dvojku Citroenu, ale dopolední potíže s posilovačem řízení a pouze jedno dílčí pódiové umístění v podobě vítězství na výše zmiňované dvanácté vložce nemohly znamenat nic jiného, než že se Finův odstup na Španěla ještě zvětšil.

Henning Solberg si nikým neohrožován udržel čtvrtou příčku, když ale celkově zaostává za lídrem soutěže už téměř o šest minut a doslova na záda mu dýchá Chris Atkinson, který nakonec po včerejším ‚kácení máje‘, respektive telegrafního sloupu, dnes odpoledne notně zrychlil a podle svých slov si už začíná zvykat na jízdu Citroenem C4 WRC.

Sebastien Ogier sice po výletu mimo trať na prvním ranním testu klesl až na osmou příčku, ale k postupnému návratu na šesté místo mu napomohl nejenom výpadek Conrada Rautenbacha, který zaparkoval svůj vůz do příkopu, ale také tradičně slabší výkony Matthewa Wilsona, který je tak po dnešku sedmý.

Na poslední bodovanou pozici se v závěru dne posunul Chálid AlQassimi, který se dnes vyvaroval podobných extempore, které předváděl včera. Částečně mu však k tomu potíže Garetha MacHale, který se po nejrůznějších technických problémech propadl až na dvanácté místo. Na devátém místě je po dnešku Subaru Impreza WRC Eamonna Bolanda, čest MacHaleových zachraňuje po odstoupení Austina na konci včerejšího dne desátý Aaron MacHale.

Do soutěže se díky SupeRally vrátili Urmo Aava a Jari-Matti Latvala. První jmenovaný se dopoledne potýkal se zamlženými skly svého Focusu WRC, což nakonec vyřešila ponožka spolujezdce Kuldara Sikka namotaná na klacku. Aava je po dnešku jedenáctý, když startoval jako osmnáctý. Do cíle naopak nedorazil ani dnes Niall McShea, tentokrát ovšem na vině jeho odstoupení byla havárie na posledním testu.

Souboj o první místo mezi juniory mezi Aaronem Burkartem a Hansem Weijsem skončil na dnešním závěrečném testu, kde do té doby překvapivě dobře jedoucí Weijs doslova rozstřelil ex-Burkartův Citroen C2 S1600. Na druhé místo se tak posunul s odstupem minuty a půl Martin Prokop, na kterého čtvrtý Simone Bertolotti ztrácí již šest a půl minuty.

Zítra soutěžící čeká posledních pět rychlostních zkoušek o celkové délce 68.91 km. Úvodní test – RZ 15 Geevagh startuje v 9:35 našeho času, jméno vítěze letošní Rally Ireland pak budeme znát krátce po druhé hodině odpolední.

Jan Vaškovič ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist