www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 4. května 2024, Svátek má Květoslav, zítra Klaudie

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MS 09 - Rally Ireland (JWRC)

Irsko: Maximum bodů pro Loeba a Citroen

1. února 2009 • 15:50

Závěr Irské rally proběhl naprosto podle očekávání, když se oba jezdci na továrních Citroenech C4 WRC vyvarovali větších chyb a relativně v klidu si dojeli pro první letošní double v pořadí Sebastien Loeb a Dani Sordó před třetím Mikko Hirvonenem, který tak by zároveň nejlepším jezdcem na Fordu Focus WRC.

Ani osychající trať dnes nebyla zárukou bezproblémové jízdy, místy byly podmínky podle vyjádření samotných jezdců dokonce komplikovanější než včera. O tom se přesvědčil také Sebastien Loeb, když podle svých slov proletěl bokem padesátimetrový úsek na předposlední rychlostní zkoušce.

Jediné větší vzrušení tak dnes opravdu přinesl pouze souboj o čtvrtou příčku mezi Henningem Solbergem a Chrisem Atkinsonem. Atkinson sice po RZ 16 převzal Seveřanovu pozici, ale hned na začátku předposledního testu chyboval a musel se tak při své premiéře za volantem C4 WRC spokojit s pátým místem. Otázkou pak je, zda se mu nyní podaří sehnat dostatek prostředků na to, abychom australského pilota viděli na některé z dalších soutěží světového šampionátu.

Sebastien Ogier dopoledne poněkud zvolnil, ale když se k němu začal přibližovat Matthew Wilson, dokázal si v klidu pohlídat záda a bez problémů uhájil svou šestou příčku. Poslední volný bod pak připadl Chálidu AlQassimimu. Deváté místo získal nejrychlejší soukromník Eamonn Boland a první desítku uzavřel Urmo Aava, který mohl jenom litovat, že nebýt pátečního výpadku, mohl oslavit své zítřejší třicáté narozeniny mnohem lepším způsobem.

V juniorské kategorii byly po včerejší havárii Hanse Weise definitivně rozdány, a tak se o umístění na stupních vítězů podělila trojice Aaron Burkart, Martin Prokop a Simone Bertolotti. Prvnímu a třetímu jmenovanému tak přestup ke značce Suzuki vyšel zatím na výbornou.

Mistrovství světa FIA v rally nyní pokračuje za dva týdny v Norsku, respektive v termínu 12. – 15. února 2009. Doufejme, že se v porovnání s Irskem kromě lépe obsazené startovní listiny dočkáme také zajímavějších soubojů a sportovních zážitků, které by měla podle aktuálních podmínek podpořit po dlouhé době také skutečná severská zimní atmosféra.

Stav MS týmů:
1.Citroen Total18
2.BP Ford AB8
Ford Stobart8
4.Citroen Junior5

V pomyslné tabulce Citroen vs. Ford (body za pořadí 1-8) : 25 : 14

Jan Vaškovič ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
02.02.2009 20:20
Ricardo - moderátor
Pluto, stejne na tom nic nezmenis :-)
02.02.2009 15:24
Pluto - moderátor
Jak už jsem napsal do fóra: Vrátil jsem se po víkendu k počítači neobtěžkán informacemi o výsledcích a sleduju, že je vše ve starých kolejích. První Loeb, pak dlouho nic, pak buď jeden z Fordů nebo Sordo. Jeden z dvojice Latvala/Hirvonen to podělal, Rautenbach a Atkinson bourali, Wilson ani při dalším startu nepřekvapil. Bohužel, opět jedna velká nuda. Asi nejděšivějším zjištěním je fakt, že "vezír Chálid" dosáhl na svůj historicky první bod v MS na asfaltu...
toplist