www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 18. května 2024, Svátek má Nataša, zítra Ivo

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MS 09 - Rally Norway (PCWRC)

2. den Rally Norway: Francouzské trio drtí severskou konkurenci

14. února 2009 • 21:10

Včerejší taktické hrátky, jichž jsme v poslední době u jezdců továrních a polotovárních fordů celkem pravidelnými svědky, tentokrát Mikku Hirvonenovi kýžený úspěch nepřinesly. I přes výhodnější startovní pozici jej dnes krom jediné výjimky nepustila francouzská trojka Loeb-Elena-C4 WRC ke slovu a vteřinku po vteřince se Finovi vzdalovala. S jednodenním zpožděním se naopak probral Jari-Matti Latvala, který před odpolední sekcí konečně našel vhodné nastavení vozu a mladík okamžitě začal zajíždět časy, které od něj na zasněženém severu očekávaly.

Dvě sobotní sekce obsahovaly dvě dlouhé vložky, poté krátký úsek v Lillehameru a kilometrovou speciálku v Hamaru. Hned ráno přišly potíže Pettera Solberga, u jehož Xsary WRC začala série technických zádrhelů táhnoucích se s bývalým továrním jezdcem Subaru přes všech osm zkoušek. Díky tomu opět o něco více pookřála česká srdce, neboť Fabia WRC P.G. Anderssona se posunula na pátou příčku. Bohužel pro bílý speciál z dílny Bernharda Kongsruda byla ranní sekce labutí písní, neboť na RZ 12 hlásil švédský pilot problémy a do následujícího testu už ani neodstartoval – na vině byla porouchaná spojka, která ve spojení s tímto vozem vyvolává hořké vzpomínky na debakl z Austrálie 2005.

Dalším pilotem, který si dopoledne užil své, byl aktuální juniorský mistr Sébastien Ogier, jehož citroën potrápil stávkující alternátor; posádka na jednom z testů dokonce musela vůz tlačit několik set metrů do cíle. Speciál ale dokázal dojet do servisu a všechny neduhy mohly být odstraněny. Smůlu měl i další jezdec „b-týmu“ Citroënu Jevgenij Novikov, který se před úvodním testem rozhodl dodatečně poupravit nastavení vozu, bohužel kvůli tomu o několik minut propásl start do RZ. Po protrápeném včerejšku, kdy nejvíce problému působilo mlžící se čelní sklo, se do tempa dostal domácí Mads Östberg, který se po dopolední sekci dostal na deváté místo.

Do druhé čtveřice vložek nastoupil jako pokropený živou vodou kromě Latvaly také Henning Solberg. I jemu pomohly změny na podvozku oranžového focusu a Petterův starší bratr to hned dokázal nejrychlejším časem. Jezdec Stobartu tak poskočil na čtvrté místo, kde nahradil Daniho Sorda. Další změny se už díky poměrně velkým rozestupům nekonaly, výjimkou budiž návrat Pettera Solberga s provizorně opravenou xsarou na šesté místo, ze kterého do patřičnějších míst výsledkové listiny odsunul Matthewa Wilsona.

V produkčních vozech potvrzoval svou dominanci Patrik Sandell s novou Fabií S2000. Díky rozhodnutí sportovních komisařů se na druhé místo po včerejším incidentu u Flodinovy havárie vrátil Eyvind Brynildsen. Desetinkový souboj mezi naším Martinem Prokopem a Portugalcem Araújem se hned ráno začal obracet ve prospěch našich barev, menší komplikace ale přišly na RZ 13, kdy „Prsta“ začal zlobit centrální diferenciál. Problém byl v servisu odstraněn a Jihlavan už pak Araújovi nedal šanci - pravidelné časy v produkční Top 3 byly okořeněny nejrychlejším výsledkem na závěrečné sobotní speciálce. V odpolední sekci o sobě výrazně dali vědět včerejší „výletníci“ Andreas Mikkelsen a zejména Patrik Flodin, jenž na dvou nejdelších úsecích svým soupeřům pravidelně „nakládal“ a ukazoval, že i tolik kritizovaná Impreza STi dokáže pod vlivem ruských anabolik uhánět pořádně rychle.

Další čeští jezdci se stále drží ve hře, byť na rozdíl od Prokopa v o poznání nižších patrech výsledkové listiny. Jaromír Tarabus toho času s jediným dalším vozem S2000 ve startovním poli zajížděl časy v druhé polovině startovního pole PCWRC a i přes řadu technických problémů a jezdeckých chyb mu před závěrečným dnem patří sedmá „produkční“ příčka. Martin Semerád debutující na soutěži MS si dnes vystřihl další několikaminutový výlet do sněhové závěje, na druhou stranu se na posledním testu blýskl sedmým časem; celkově patří „Mácovi“ deváté místo mezi jezdci PCWRC.

LIVE výsledky

Diskuse k soutěži

Základní informace k Rally Norway

-hof- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist