www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 19. května 2024, Svátek má Ivo, zítra Zbyšek

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MS 09 - FxPro Cyprus Rally 2009 (PCWRC+JWRC)

Jezdci Fordu připraveni na novou výzvu

26. února 2009 • 09:00

Dvojice finských jezdců týmu BP Ford Abu Dhabi dokončila rozsáhlý šestidenní test na ostrově Sardinia, kde se tým připravoval na nejbližší podnik světového šampionátu, Kyperskou rally. V okolí města Cagliari si každý z jezdců vyzkoušel jak jízdu na tratích podobajících se svým charakterem nadcházejícímu podniku kalendáře, tak i jízdu na asfaltu s předepsanými šotolinovými pneumatika Pirelli Scorpion, které jsou posádky nuceny použít při úvodní etapě, která se pojede netradičně právě na zpevněném povrchu.

„Byl to dobrý test a s jeho výsledky jsem spokojený,“ říká dvojka Fordu Jari-Matti Latvala. „Měl jsem možnost vyzkoušet si auto na suchém i mokrém asfaltu, jelikož nám ve čtvrtek odpoledne pršelo. Trať byla v cutovacích zatáčkách velmi kluzká, ale pokud by na Kypru pršelo, mohlo by to pro mě být přínosné.“

„Zjistil jsem, že budu muset chodit do brzd o hodně dřív, jelikož jsou brzdy menší a grip není na asfaltu s šotolinovými pneumatikami takový. Také musíte jet hodně přímočaře a precizně. Pro brzdy to bude náročné, ale pneumatiky vypadaly dobře. Na asfaltu jsme najezdili 240 kilometrů. Také jsme měli možnost natestovat 370 kilometrů na šotolině na dvou odlišných tratích, kdy jedna byla svou drsností podobná Řecku, zatímco druhá byla hodně pomalá, technická a více se tak podobala charakteru Kypru. Jsem si jist, že jsme pro Kypr našli dobrý setup,“ věří.

Spokojenost s výsledky testu sdílí i týmový kolega Mikko Hirvonen. „Test byl pro nás velmi pozitivní. Teploty na Sardinii nebyly tak vysoké jako ty, na které jsme na Kypru zvyklí, ale všechno šlo opravdu skvěle. Pneumatiky Pirelli pracovaly na asfaltových tratích dobře, což je povzbudivé. Není to sice nejlepší pocit, pro všechny to je ale nová výzva a bude zajímavé sledovat, jak bude kdo první den rychlý. Náročné to bude na brzdy, ale myslím, že jsme pro přípravu udělali maximum.“

„Během tří dnů jsme najeli celkem 650 kilometrů, z toho 430 na opravdu drsných a zatáčkovitých šotolinových tratích. Na druhé trati jsem již jel před dvěma roky a teď jsem byl o hodně rychlejší. Je skvělé vidět, jak moc jsme se zlepšili. Opravdu se těším na výzvu, která nás již za dva týdny čeká,“ uzavírá hodnocení testu Fin.

-pet- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
26.02.2009 12:22
Pluto - moderátor
toplist