www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 4. května 2024, Svátek má Květoslav, zítra Klaudie

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MS 09 - Rally Norway (PCWRC)

Patrik Sandell po Rally Norway a před Cyprus Rally exkluzivně pro AutoSport.CZ

12. března 2009 • 04:00

Patrik Sandell uvedl při Rally Norway do světových soutěží speciál Škoda Fabia S2000 a hned první výsledek byl úspěšný. O vítězném vystoupení na norském sněhu i o nadcházející Rally Cyprus z pohledu švédského pilota si můžete přečíst v tomto článku.

„Vozům kategorie S2000 se skutečně daří. Niall McShea zajížděl v Irsku skvělé časy, ani my jsme této kategorii neudělali v Norsku ostudu. Výsledek je skutečně nádherný. Před soutěží jsem doufal, že se budu pohybovat na špičce PCWRC, ale že to bude takhle dobré, to jsem nečekal.

Poprvé jsem se v autě svezl až na sněhových testech týden před soutěží, najezdili jsme na nich zhruba 200 kilometrů. Hlavně jsme pracovali na nastavení auta, kde nám jako základ posloužila šotolinová verze. Z ní jsme vycházeli, udělali jsme tradiční úpravy pro sněhový povrch, celkově jsme auto změkčili.

Rychlostní zkoušky v Norsku byly hodně podobné těm, na kterých jsme startovali o dva roky dříve v rámci JWRC. Když to srovnám s druhou sněhovou soutěží, tak ve Švédsku jsou úseky celkově rychlejší a hodně široké, v Norsku je to hodně zrádné.

V první etapě jsem si užil pěkný souboj s Flodinem, Mikkelsenem i Brynildsenem. Byla to pěkná zábava, navíc jsem si byl vědom, že kdyby bylo potřeba, jsme schopni ještě přidat. Bohužel, soupeři se hodně brzo vystříleli do sněhových bariér.

V následujících dvou dnech jsem se tak snažil koncentrovat na to, abych dostal auto až do cíle, ale nebylo to nic jednoduchého. Třeba hned na první sobotní zkoušce jsme začali až moc opatrně a ztratili jsme 37 vteřin. Obecně bylo těžké zvolit vhodné tempo.

Ani třetí den jsme nezačali nejlíp. Hned v první zatáčce první zkoušky jsme udělali malé hodiny, zbytek zkoušky jsme projeli opatrně, stejně jako v sobotu. V závěru už jsem si pak jízdu užíval a snažil se v rámci možností pobavit diváky.

Každopádně je to pro nás, Red Bull Rally Team a Škodu velice dobrý start do letošní sezóny. Na startu jely i další dva vozy S2000. Bernardo Sousa měl od začátku problémy s autem, Jaromír Tarabus se ukázal ve velice dobrém světle, když jako neseveřan dokázal zajíždět na sněhu velmi slušné časy.

Další soutěží bude Rally Cyprus. Před soutěží nemáme naplánované vůbec žádné testy. Škoda Motorsport už v obdobných podmínkách testovala, takže auto by mělo být připravené. My s Emilem se s vozem svezeme poprvé až na shakedownu.

A jak se těším na asfaltovou etapu na šotolinových gumách? Myslím si, že to bude velká zábava, hodně se na to těším. Naopak si nemyslím, že by pro JWRC jezdce byly slicky výhodou. Šotolinové gumy na autech WRC budou znamenat, že v době jejich průjezdu už bude na cestě vytaháno hodně šotoliny z řezání zatáček, navíc jim bude hrozit defekt. A jaký je můj cíl pro Kypr? Samozřejmě, deset bodů.

A nejbližší budoucnost? Andreas Mikkelsen řeší, že by jel se Škodou Fabií S2000 v Portugalsku. Pokud se tak stane, budu jedině rád. S Andreasem jsme dobří přátelé. Co se nás týká, máme letos v plánu stále jen těch šest soutěží PCWRC, ale doufám, že se nám do kalendáře podaří přidat i nějaký další start. Potřeboval bych se zlepšit na asfaltu, proto doufám, že letos budu mít více příležitostí startu na tomto povrchu.“

Patrik Sandell ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist