www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 7. května 2024, Svátek má Stanislav, zítra Den vítězství

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MS 09 - FxPro Cyprus Rally 2009 (PCWRC+JWRC)

Úvodní den na Kypru v režii Citroenů

13. března 2009 • 16:50

První den letošní Kyperské rally vyzněl jednoznačně pro Sebastiena Loeba na Citroenu C4 WRC, kterému naprosto dokonale kryl záda na šesti dnešních rychlostních testech jeho týmový kolega Dani Sordó. Na jezdce továrního týmu BP Ford AD Mikko Hirvonena a Jari-Matti Latvalu tak nezbyly s minutovým odstupem na lídra rally lepší než třetí a čtvrtá příčka.

Jezdcům na Fordech nevyšel zejména úvod soutěže, ale úřadující mistr světa Loeb se opět předvedl jako chladně myslící stratég, když při ‘kočkopsích‘ hrátkách v podobě šotolinových pneu na asfaltový povrch dokázal rozumně hospodařit s obutím svého Citroenu a dokázal si tak vyjet solidní náskok před dalšími dvěma dny na šotolině. Na své konto si dnes připsal pět nejrychlejších časů a pouze na posledním testu přepustil toto privilegium Danimu Sordovi.

Třetí Mikko Hirvonen dopoledne neskrýval své celkové rozladění, ale odpoledne se mu přeci jen podařilo snižovat kilometrovou časovou ztrátu na Loeba, v podobném duchu se odvíjela situace i pro čtvrtého Latvalu. Pátý Petter Solberg po úpravě nastavení podvozku v poledním servisu začal zajíždět rovněž lepší časy, ale na záda mu možná trochu překvapivě dýchá mladý Jevgenij Novikov, který se dokázal dobře vypořádat s odpoledním deštěm.

Další příčky v podání osmého Wilsona, devátého Rautenbacha a desátého Villagry nevybočují z tradiční šedi, za jedenáctým AlQassimim pak po dnešku figuruje nejvýše postavený produkční Lancer Arminda Araúja.

Třináctý absolutně je po prvním dni Martin Prokop. Český pilot v úvodu soutěže díky optimálním pneumatikám dokonce míchal kartami v první desítce absolutní klasifikace, ale bylo jasné, že tato situace nemůže vydržet dlouho. Pro pilota Citroenu C2 S1600 je však mnohem důležitější jasné vedení v juniorské kategorii, kde má po dnešku náskok tři a půl minuty na druhého Michala Kosciuszka.

Smolařem úvodního dne byl Henning Solberg. Ten nakonec neodstartoval ani do úvodního rychlostního testu, když se na přejezdu ze servisní zóny v Lemesosu střetl se svým Focusem WRC s protijedoucím pickupem. Podle dostupných fotografií zachycujících poškození vozu by se však mohl Nor zítra postavit na start.

Druhý zástupce České republiky na Kypru, Martin Semerád, se až na jedno zaváhání dnes vyvaroval větších chyb a po úvodním dni figuruje na desátém místě v klasifikaci MS produkčních vozů.

Avizovaný druhý den letošní FxPro Cyprus Rally 2009 má na programu pět rychlostních testů v souhrnné délce 115.6 km, přičemž každý z nich se zítra jede jen jednou. Úvodní z nich, RZ 7 – Anadiou Dam 1, startuje v sobotu v 7:43 hod. našeho času.

Fotogalerie z Rally Cyprus

Jan Vaškovič; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist