www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 7. května 2024, Svátek má Stanislav, zítra Den vítězství

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MS 09 - FxPro Cyprus Rally 2009 (PCWRC+JWRC)

Kypr: Loeb jde za dalším vítězstvím

14. března 2009 • 17:25

Do závěrečného dne letošní FxPro Rally Cyprus nastoupí z pozice prvního jezdce opět Sebastien Loeb, který přes dnešní neustále měnící se podmínky na šotolinové trati dokázal udržet náskok před Mikko Hirvonenem. Ten dnes odsunul na třetí pozici Loebova týmového kolegu Daniho Sorda.

Loebovi se dnes dopoledne splnilo jeho přání jet na rozblácené trati a Francouzovy výkony v těžkém terénu dokonce gradovaly nejlepším časy na devátém testu. Po RZ 8 přeskočil do té doby druhého Sorda Hirvonen na Focusu WRC, ovšem tatáž zkouška znamenala zaváhání jeho týmového kolegy Latvaly, který skončil na předlouhých dvacet minut mimo trať a přišel tak o možnost bojovat o medailové pozice.

Hirvonen následně na osychající trati dvou odpoledních testů ukrojil z Loebova náskoku dvacet vteřin, ale otázkou je, zda bude schopen v tomto trendu pokračovat i zítra, kdy bude na trati hned za úřadujícím mistrem světa.

V závěru dne potvrdil svou vzestupnou tendenci Petter Solberg, který využil své startovní pozice a blýsknul se hned dvěma nejrychlejšími časy na RZ 10 a 11. Poslední zmiňovaný test vyhrál dokonce před svým bratrem Henningem. Na čtvrtého Daniho Sorda tak po dnešku mladší z norského bratrského dua ztrácí 15.9 vteřiny, což by teoreticky pro Pettera nemusel být problém. V oblasti spekulací pak zůstává otázka, jak se v případě této situace zachová samotný tým Citroen.

Jezdci na dalších příčkách za Petterem Solbergem jsou již z pohledu časového odstupu na hony vzdáleni stupňům vítězů. Pátý Matthew Wilson ztrácí na vedoucího Loeba 5:13.7 minuty a zítra se bude snažit uhájit svou pozici před šestým Ogierem a sedmým Novikovem. Poslední bodovanou příčku drží přes dnešní nevýrazné výkony Conrad Rautenbach a první desítku uzavírají Fordy Focus WRC 08 Villagry a Al Qassimiho.

Po dnešku absolutně jedenáctý je Armindo Araújo, který zároveň zůstává ve vedení PCWRC. Pouhých 16.5 sekundy za ním už je však Patrik Sandell na Fabii Super 2000 a třetí v produkčních vozech je dnes rovněž výborně jedoucí Nasser Al-Attiyah.

Na patnáctém místě absolutně figuruje lídr juniorské kategorie Martin Prokop, který se dnes dopoledne trápil s nastavením své C2 S1600. Díky tomu dnes z jeho včerejšího náskoku ukrojil druhý Michal Kosciuszko jedenapůl minuty, ale po polední servisní pauze už nedal jihlavský pilot svému soupeři z polského Krakowa možnost k dalšímu útoku. Trojici osamělých mušketýrů v JWRC doplňuje Aaron Burkart, ale ten po včerejších potíží si jede bez jakékoliv motivace pouze pro jistých šest bodů do průběžné klasifikace juniorského mistrovství.

Smůlu měl dnes Martin Semerád, který si na RZ 8 škrtl 700 metrů po startu vytočeným předním kolem o strom a přes snahu dostat své Mitsubishi Lancer do cíle testu musel svůj vůz definitivně odstavit na sedmém kilometru.

V závěrečném dni letošní Kyperské rally čeká na soutěžící trojice šotolinových testů, včetně nejdelší rychlostní zkoušky soutěže, 40kilometrové RZ 13 – Anadiou. Do cíle soutěže tak ještě zbývá 82.3 ostrých kilometrů, které mohou ještě soutěž zdramatizovat. Úvodní RZ třetího dne startuje v 8:18 hod. našeho času, výsledky celé soutěže budeme mít k dispozici okolo nedělního poledne.

Jan Vaškovič; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
14.03.2009 18:16
John - moderátor
Díky, už z toho blbnu :-)
14.03.2009 18:02
Breaky
Chybka:... tendenci *Petter Loeb*, který využil
toplist