www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 7. května 2024, Svátek má Stanislav, zítra Den vítězství

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MS 09 - FxPro Cyprus Rally 2009 (PCWRC+JWRC)

Kypr: Sebastien Loeb opět přepsal historické tabulky

15. března 2009 • 12:50

Celkem 50. prvenství na mistrovství světa si dnes krátce před polednem připsal na své konto úřadující světový šampión Sebastien Loeb s Citroenem C4 WRC, když uhájil své vedení o 27.2 vteřiny před druhým Mikkou Hirvonenem na Fordu Focus WRC. Třetí příčka je pak příjemným překvapením pro Pettera Solberga na privátní Xsaře WRC.

Loeb dnes, jako už víceméně tradičně, kontroloval situaci a podle svých slov se opatrnější jízdou snažil vyvarovat zbytečné chyby. Hirvonen tak sice dokázal stáhnout část jeho ranního náskoku, ale na závěrečném testu mu Francouz ukázal, že má situaci pevně ve svých rukou. Třetí místo putuje do Norska a nutno říci, že zaslouženě. Petter Solberg se na nejdelší zkoušce rally doslova přehnal jako vítr přes Daniho Sorda, který se pravděpodobně držel raději trochu zpět a jel na jistotu týmových bodů, které soukromník Solberg nebere.

Souboj o páté místo definitivně rozhodla až závěrečná čtrnáctá rychlostní zkouška. Sebastien Ogier, který na RZ 13 šel dopředu před Matthewa Wilsona, skončil půl kilometru před cílem testu a čtyři mistrovské body tak spadly do klína mladému Britovi. Šesté místo pak díky víceméně bezproblémové rally 'utrpěl' Conrad Rautenbach a o poslední volné body se podělili Federico Villagra a Chálid Al Qassimi.

Deváté místo absolutně, prvenství v kategorii produkčních vozů a radost pro příznivce české značky Škoda přinesl výkon Patrika Sandella. Ten díky výbornému výkonu na nejdelším testu a potížím Arminda Araúja s transmisemi přivedl Fabii Super 2000 k dalšímu triumfu, tentokráte na šotolině. Za druhým Araújem pak dojel do cíle třetí v PCWRC Nasser Al-Attiyah.

V juniorském šampionátu se z vítězství radovali Martin Prokop s Janem Tománkem na Citroenu C2 S1600, kteří dnes již pouze kontrolovali svou pozici před Michalem Kosciuszkem na Suzuki Swift S1600. Pro povinné třetí místo v JWRC si pak v poklidu dojel Polákův týmový kolega Aaron Burkart.

Návrat do Superally se bohužel nevydařil druhé české dvojici na Kyperské rally, Martinu Semerádovi s Bohumilem Ceplechou. Jejich Mitsubishi Lancer Evo 9 zůstalo stát hned na úvodním rychlostním testu dne s proraženou olejovou vanou. Do cíle nedorazil ani Jevgenij Novikov, který šel na stejném testu přes střechu.

Další soutěží letošního seriálu MS FIA rally bude na začátku dubna (2. – 5. 4. 2009) Rali de Portugal, kde se opět bude bojovat také o body do mistrovství produkčních vozů i juniorů. Velkým tahákem této soutěže bude navíc návrat Marcuse Grönholma za volant vozu kategorie WRC.

Jan Vaškovič; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
15.03.2009 13:39
Pluto - moderátor
Fotografický důkaz, proč musel odstoupit Seb Ogier: odkaz na forum.autosport.cz
toplist